
Szavazás döntött: ezek a magyar ételek nem jönnek be a külföldieknek
Ami nekünk magyaroknak a konyhánk alapját képzi, azt sok külföldi egyszerűen nem tudja megszeretni. Egy friss nemzetközi rangsor szerint több olyan fogásunk is van, amelynek ízével vagy állagával a turisták nehezen barátkoznak meg.
A TasteAtlas gasztronómiai portál a receptek és étteremajánlók mellett rendszeresen készít rangsorokat is, amelyeket turisták értékelései alapján állítanak össze. Egy ilyen, 2024-es felmérésben, a magyar konyhát a világ 21. legjobbjának választották.
Egy friss rangsorban, – amelyről a hamuesgyemant.hu számolt be – a weboldal olvasói a legrosszabb magyar ételeket értékelték.
Az első helyen rögtön egy sokak számára egy klasszikus ünnepi ital, a borleves végzett. A megszerezhető öt pontból mindössze 2,4-et ért el. A második helyzett bundás csiperkegomba 2,5, a bronzérmes pacalpörkölt pedig 3 pontot kapott. Ezekről a tipikusan „magyaros” ételekről, azt gondolnánk, hogy az autentikusság miatt különösen vonzóak lehetnek a látogatóknak, a visszajelzések alapján azonban épp ellenkező hatást váltanak ki.
A negyedik helyen a nosztalgikus krumplis tészta szerepel, amelyet a mákos tészta követ. A lista további elemei között is akadnak meglepetések: ilyen a gesztenye szelet (14.), a harcsapaprikás (19.) vagy a mákos bejgli (29.). Sőt, olyan ikonikus fogások is felkerültek a rangsorra, mint a halászlé (37.) és a meggyleves (41.), bár ezek már jóval kedvezőbb értékeléseket kaptak, mint a lista elején szereplő ételek.
A portál készített egy pozitív rangsort is, melyben a dobogóra a csabai kolbász, a szegedi szalámi és a bundás kenyér került fel, mind 4,4-es pontszámmal. Ez alapján kijelenthető, hogy a Magyarországra látogató turisták ízlése inkább a gazdag, húsos fogások felé húz.


