Sandro Botticelli: Portrait of a Young Man Holding a Roundel

Lássuk 2021 aukciókon elkelt legdrágább műalkotásait!

2021 egy termékeny időszak volt az aukciósházaknak, hiszen rengeteg értékes és különleges darab került kikiáltásra. Ami leginkább befolyásolja a műkincsek értékét az a ritkaságuk, az állapotuk és provenienciájuk. A tavalyi tíz legdrágább tárgy mindegyike 50 millió dollár felett kelt el. Lássuk, mik voltak ezek, és miért is voltak ilyen különlegesek!


10. Jackson Pollock: Number 17

Jackson Pollock: Number 17

Kép: Sotheby's

61,6 millió dollárért kelt el, ami több mint 19 milliárd forint. A Black Paintings nevű képcsoport egyik tagja hihetetlenül magas árával megdöntött azt a rekordot, amit eddig a művész képéért fizettek. Mielőtt a Macklowe házaspár gyűjteményének része lett, S. I. Newhouse tulajdonában volt, előtte pedig a Metropolitan Museum of Art kiállítási darabjaként lehetett megtekinteni.

9. Xu Yang: Emperor Qianlong’s Conquest of Xiyu

65 millió dollárért (21 milliárd forintért) kelt el ez az aprólékosan megfestett tekercs, ami Csien-lung császár katonai hadjárata utáni pekingi jeleneteket ábrázolja. A készítőt maga az uralkodó bízta meg azzal, hogy legyen az udvari festője. Ahol a hadjárat befejeződött, a Tiltott Város bejáratánál akasztották ki először, utoljára pedig nyilvánosan 2009-ben cserélt gazdát, amikor Liu Yiquan kínai milliárdos és a Long Museum alapítója megvásárolták.

8. Beeple: Mindennapok: Az első 5000 nap

A New York-i Christie's aukciós ház valószínűleg nem is sejtette, hogy ez a mű 69,3 millió dollárért fog új gazdára találni, ami több mint 22 milliárd forint. Az árverés utolsó perceiben tornászták fel ilyen magasra az árat, végül pedig egy szingapúri székhelyű NFT-produkciós stúdió és a Metapurse kriptoalap nyerte a licitet. Céljuk saját cégük és termékeik népszerűsítése volt az NFT-rajongók körében.

7. Claude Monet: Le Bassin aux nymphéas

Claude Monet: Le Bassin aux nymph\u00e9as

Kép: Sotheby's

Több mint 71 millió dollárért került új gazdájához, ami átszámítva nagyjából 23 milliárd forintnak felel meg. Monet Tavirózsái gazdag színhasználatuk miatt kiemelkednek a festő többi alkotása közül. A világ több különböző pontján is kiállították már, köztük a New York-i Metropolitan Museum of Artban és a Los Angeles County Museum of Artban is. Utoljára 2004-ben cserélt tulajdonost, akkor "csupán" 16,8 millió dollárért (5 milliárd forint körül)

6. Vincent van Gogh: Fakunyhók az olajfák és ciprusok közt

Vincent van Gogh: Fakunyh\u00f3k az olajf\u00e1k \u00e9s ciprusok k\u00f6zt

Kép: Wikipedia

Egy gyönyörűen kidolgozott impresszionista mestermű kivétel nélkül mindig csodálattal tölti el a művészetkedvelőket. A kép akkor készült, amikor van Gogh egy elmegyógyintézetben tartózkodott, ma pedig az öt valaha eladott legdrágább van Gogh festmények egyike lett a maga 71,35 millió dolláros vételárával (több mint 23 milliárd forint).

5. Alberto Giacometti: Az orr

A Macklowe-gyűjteményből származó Giacometti szobrot Justin Sun kriptomilliárdos vásárolta meg 78,4 millió dollárért (több mint 25 milliárd forintért). Az új tulajdonos Twitter-oldalán Giacometti egyik leglényegesebb és legmesszebbre mutató szoborként jellemezte az alkotást.

4. Mark Rothko: No. 7

A mű régóta Harry és Linda Macklowe házának dekorációja volt, és valószínűleg soha nem került volna a boltok polcaira, ha nem válnak el. Rothko művei mostanában nem kerülnek kiárusításra, de ez a mű évszámát és színhasználatát tekintve is a legjobbak közé tartozik a festő munkásságában, így érthető, hogy 82 és fél millió dollárért kelt el, ami több mint 26 és fél milliárd forint.

3.  Sandro Botticelli: Portrait of a Young Man Holding a Roundel

A híres Botticelli portrét Sheldon Solow ingatlanmilliárdos adományozta a National Gallery of Art és a New York-i Metropolitan Museum of Art kiállításainak. Bár a portréalany személyazonossága ismeretlen, egyesek szerint Giovanni di Pierfrancesco de' Medici lehetett. Több mint 92 millió dollárért, vagyis majdnem 30 milliárd forintért kelt el.

2. Jean-Michel Basquiat: Ebben az esetben

2021 első tizenegy hónapjában a Basquiat-alkotások nagyjából 414,5 millió dollárt hoztak az árveréseken összesen (134 milliárd forintot). Ezek közül az Ebben az esetben című alkotást vitték el a legdrágábban, mivel 93,1 millió dollárért adtak el (több mint 30 milliárd forint). A művész képein szereplő koponyamotívumok egyrészről a halál szimbólumai, bizonyos szempontból a készítő megjelenített másai, vagy pedig utalások Basquiat utcaiművész-múltjára.

1. Pablo Picasso: Ablaknál ülő nő

Pablo Picasso fiatal szerelmét, Marie-Therese-t festett le ilyen színesen a vászonra. A licitálókat meglepte a végső ár, hiszen a mostani rekord megduplázta a korábbi összeget, amennyiért elkelt. A szerencsés vásárló 103,4 millió dollárt költött (33 és fél milliárd forintot), hogy saját tulajdonában érezhesse Picasso műalkotását.


Nyitókép: Instagram/arttv.com.tr
Forrás:
Artnet