konyvespolc elott allo no

Ezek voltak 2021 legfontosabb világirodalmi könyvei

A legnagyobb presztízsű külföldi lapok év végén mindig felállítják az adott évben kiadott legfontosabb könyvek listáját. Végigböngésztük a New York Times, a Guardian és a Le Monde és a Vogue listáit, és öt könyvet ajánlunk az idei termésből.

Előző cikkünkben a magyar irodalom 2021-es termését vizsgálva választottuk ki az öt legjobb könyvet, ezúttal pedig a világirodalom kerül terítékre.

Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap

klara es a nap konyvborito

Helikon Kiadó

A 2017-es irodalmi Nobel-díj elnyerése után a japán származású brit író, Kazuo Ishiguro új regénnyel jelentkezett idén. A kritikák ódákat zengenek róla, és már most az eladási listák élén szerepel a Klara és a Nap, melyet magyarul is olvashatunk a Helikon kiadásában. A történet Klararól, egy gyerekek számára kifejlesztett robotbarátról szól, aki miközben gondoskodik a rá bízott beteg gyermekről, a maga derűjével próbálja megérteni az emberi világot, az érzelmek működését. Klara embersége megkapó, ugyanakkor az elidegenedett társadalom tükrében szorongást keltő. „Ishiguro újabb remekműve megint csak embervoltunk szépségének és törékenységének érzésével tölt el bennünket” – szerepel a The Guardian ajánlója a borítón. A könyvből filmadaptáció készül, a jogok a 3000 Pictureshöz kerültek, az előkészületekben Ishiguro is részt vesz.

Patricia Lockwood: No One is Talking About This

Patricia Lockwood: No One is Talking About This konyvborito

Penguin Random House

Az amerikai irodalom egyik legizgalmasabb, legprovokatívabb fiatal írójának kikiáltott Patricia Lockwood 2021-ben először jelentkezett regénnyel. A nagy twitterező, feminista szerző könyvében az online és a valódi életünk közötti különbségre mutat rá kérlelhetetlen éleslátással, pikírt humorral. Főszereplője egy író, aki miközben egyetlen posztjával hatalmas sikereket ér el, élete legnehezebb döntésében támogatja testvérét, egy beteg magzat megtartása vagy elvetetése kapcsán. A szöveg az élet kiszámíthatatlanságát és a valódi kapcsolatokat állítja szembe az internet alternatív valóságával. A Booker-díjra is jelölt kötet előreláthatólag 2022 márciusában jelenik meg magyarul a Magvetőnél Erről nem beszélünk címmel.

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Sally Rooney: Hov\u00e1 lett\u00e9l, sz\u00e9p vil\u00e1g bor\u00edt\u00f3

21. Század Kiadó

A megdöbbentően fiatal, 1991-es születésű dublini Sally Rooney 2017-ben jelent meg az irodalmi színtéren, és azóta a közönség és a kritikusok kedvence. Legújabb kötete a Daily Telegraph szerkesztősége szerint „az év legszórakoztatóbb regénye”, míg a The Times „a legjobb idei regény” címét ítélte oda a Hová lettél, szép világnak. A könyv szereplői felnőni képtelen karakterek, két fiatal nő, akiknek életét, vívódásait, szerelmeit a levelezésükön keresztül ismerjük meg. Az irodalmi életben mozgó szereplők dilemmái nagyon is ismerősek: a pazarló és istentelen világ élhetetlensége, a klímakatasztrófától való rettegés és a politikai demagógia térnyerése miatt érzett csömör hatja át mindennapjaikat. A káoszban egyedül a szerelem és a barátság nyújt némi vígaszt számukra. A könyv már magyarul is olvasható a 21. Század Kiadó gondozásában.

Damon Galgut: The Promise

Damon Galgut: The Promise borito

Penguin Random House

2021 alighanem az afrikai irodalom történetének fordulópontja. Idén három afrikai származású írónak is odaítéltek nagy presztízsű irodalmi elismeréseket. A Nobel-díj a Brightonban élő tanzániai író, Abdulrazak Gurnah-hoz került, a legnagyobb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat, a szenegáli Mohamed Mbougar Sarr, míg az év legjobb angol nyelvű regényét jutalmazó Booker-díjat Damon Galgut dél-afrikai regény- és drámaíró nyerte el The Promise regényével. A Virginia Woolf és James Joyce húrjait pengető Galgut politikai regényében négy évtizeden keresztül követhetjük a holland leszármazott Swarts család tagjainak sorsát, bemutatva az apartheiddel leszámoló Dél-Afrika nagy dilemmáit. A cím egy halálos ágynál tett ígéretre utal, miszerint a családot szolgáló fekete Salome megtarthatja a házat és a földet, amelyen él. Az ígéret azonban nem teljesül, és ez a fiatalabb generációk között is feszültséget szít.

Rachel Cusk: Second Place

Rachel Cusk: Second Place borito

Goodreads

A kanadai származású Rachel Cusk olyan női témákat dolgozott már fel kendőzetlen őszinteséggel, mint az anyává válás (A Life's Work) vagy saját házasságának felbomlása (Aftermath). Az önéletrajzi szövegekért kapott hideget és meleget is, ugyanakkor a brit sajtó a regény műfajának megújítójaként hivatkozik rá (magyarul egyelőre a Körvonal-trilógia olvasható). 2021-es Second Place regénye rákerült a Booker-díj rövidlistájára, mely a kritikusok szerint behatol az emberi lélek mélybugyraiba, és a legsötétebb démonokat is megmutatja. Az elbeszélő egy regényíró, aki meghív egy prominens és meglehetősen nárcisztikus festőt vendégházába, hogy töltsön vele és férjével egy kis időt. Időközben lánya és annak barátja is megjelenik, így bontakozik ki a középkorú nő alkotói és párkapcsolati válsága.


Szöveg: Tóbiás Lilla
Nyitókép: Radu Marcusu/
Unsplash