Portugál Királyi Olvasókabinet, Rio De Janeiro, Brazília

7 könyvtár a világ minden tájáról, ami felér egy építészeti csodával

Ma, amikor szinte már mindenhol a technológia uralkodik, hívogató egy nyugodt, csendes könyvtár falai közé lépni. Ezek az épületek a tudás, a kaland és a múltba való bepillantás ígéretével hívogatnak minket, ráadásul gyakran felérnek egy építészeti csodával is. Mutatunk néhányat a világ legszebb könyvtárai közül, amelyeket érdemes utadba ejteni, akár a könyvek, akár az építészet szerelmese vagy.


Trinity College könyvtára, Dublin, Írország

Az írországi Dublinban, a Trinity College történelmi falai között található Trinity College könyvtára egészen a 16. századig nyúlik vissza. Ez az ikonikus könyvtár a lenyűgöző Long Roomról ismert, amely egy tágas terem, amelyet a padlótól a mennyezetig érő tölgyfa könyvespolcok szegélyeznek. A könyvtár több mint hatmillió nyomtatott kötetet tartalmaz, így ez Írország legnagyobb kutatókönyvtára.

​Portugál Királyi Olvasókabinet, Rio De Janeiro, Brazília

A Rio De Janeiro szívében található Portugál Királyi Olvasókabinet kívül-belül gyönyörű. A könyvtár külsején gyönyörű ólomüveg ablakok, részletes fafaragások és neo-manuelin homlokzatok láthatók, míg a belső teret padlótól a mennyezetig érő könyvespolcok szegélyezik, amelyekben a világ legértékesebb irodalmi művei találhatók.

​Királyi Könyvtár, Koppenhága, Dánia

A dániai Koppenhágában található Királyi Könyvtár, amelyet feltűnő modern építészete miatt „fekete gyémántnak" is neveznek, könnyen a világ egyik legszebb könyvtára lehet. Az 1648-ban III. Frederik király által alapított Királyi Könyvtár a világ egyik legnagyobb könyvtára. Ez Dánia nemzeti könyvtára, és szinte az összes ismert dán nyomtatott művet tartalmazza, egészen 1482-ig visszamenőleg.

​Stephen A. Schwarzman Building a New York-i Közkönyvtárban, New York

A New York City Midtown Manhattan negyedében található Stephen A. Schwarzman Building a New York Public Library rendszerének zászlóshajója. Amikor belépsz a könyvtár gyönyörű Astor Halljába, magasba törő mennyezetek és nagyszerű márványlépcsők fogadnak majd, amelyek a könyvtár tágas olvasótermeibe és galériáiba vezetnek.

​Biblioteca Vasconcelos, Mexikóváros, Mexikó

A mexikóvárosi Biblioteca Vasconcelos Mexikóváros belvárosában található, és 409 000 négyzetméternyi helyet foglal el. A mexikói építész, Alberto Kalach által tervezett könyvtár valóban a kortárs dizájnt testesíti meg. Átlátszó falaival, acélszerkezeteivel és buja zöld növényzetével a Biblioteca Vasconcelos a világ egyik legszebb könyvtára. A könyvtár belseje sétányok és hidak labirintusa, a könyvespolcok sorai pedig több emeleten ívelnek át.

​Admonti Apátsági Könyvtár, Admont, Ausztria

Az ausztriai Admontban található Admonti Apátsági Könyvtár a világ legnagyobb kolostori könyvtára. Ez a gyönyörű épület barokk építészetéről és lenyűgöző márványbelsőjéről ismert. A könyvtáron belül hét boltíves kupola található, amelyek mindegyike Bartolomeo Altomonte által festett műalkotásokat mutat be.

Rampur Raza könyvtár, Rampur, India

A Rampur Raza könyvtár a csodálatos Rampur palota komplexumban található, és a világ egyik legszebb könyvtára. A Rampur Raza Könyvtár a világ legtörténelmibb irodalmi műveit is tartalmazza, köztük a Korán első, pergamenpapírra írt, kufi írással készült első fordításának eredeti kéziratát.

Forrás: The Manual

Nyitókép: Profimedia