egy utazó nő Cipruson ül és nézi a vizet

6 helyszín, ahova érdemes elutaznod télen, ha egy kis napfényre vágysz

Egy gyors D-vitamin fröccsre vágysz a hideg hónapokban, hogy aztán a márciusi első napsugarakig kibírd vele? Bár Brazília vagy Bali inkább a perzselően forró januári strandok szinonimája, de vannak más alternatívák is.


Ott vannak például a csodaszép, még ősszel is forró szigetek, vagy a decemberi napfényben fürdő európai városlátogatási célpontok, ahova könnyedén elmenekülhetsz a zord téli napok elől. Olvass tovább a téli napfényes úti cél ötletekért.

​1. Ciprus (a természet szerelmeseinek)

Könnyű elfelejteni, hogy Ciprus csak mintegy 200 kilométerre fekszik Libanon partjaitól. És nem meglepő módon a téli hőmérséklete közelebb áll a levantei hőmérséklethez, mint a kontinentális Európa nagy részén, ami pólós időjárást jelent a szezonon kívüli időszakban. A tél remek alkalom arra is, hogy túrázz Ciprus sűrű erdeiben, ahol lenyűgöző bizánci kolostorokba botolhatsz. A tengerparti Páfosz város jó kiindulópont a sziget felfedezéséhez, és itt találhatóak Ciprus legjobb szállodái is. Északon található a sziget néhány legszebb strandja, ahol a homoki és zöld teknősök fészkelnek.

​2. Kanári-szigetek (a napra vágyóknak)

Kan\u00e1ri-szigetek

Fotó: Shutterstock

Nyáron a Lanzarotét és Fuerteventurát érő szellő áldásos enyhülést jelent a nagy hőség ellen, és ez agyúttal a szörfösök egyik fő vonzereje. Télen az említett szellő kis lehűlést hoz magával, így jobb, ha a többi Kanári-sziget felé veszed az irányt, Tenerife vagy Gran Canaria felé. Az előbbi nagy lépéseket tett a kulturális központként való újrapozícionálás terén, a svájci Herzog és de Meuron cég által tervezett művészeti galériával és Santiago Calatrava koncerttermével Santa Cruzban. Az utóbbi pedig a túlfejlett turisztikai célpontokon túl is bővelkedik bájban. A fővárosban, Las Palmasban élénk gasztronómiai élet zajlik, a táj pedig a kirándulóknak kedvez.

​3. Madeira (az izgalomkeresőknek)

A jó öreg Madeira az adrenalintól fűtött kalandok helyszíne. A sziget egy miniatűr Éden, fekete homokos strandokkal, zuhanó kanyonokkal és epikus sziklafalakkal. Nagyszerű helyszín a hegyi kerékpározásra és csodálatos kilátást kínál a siklóernyősöknek. A levadák (a vulkanikus szigetbe vájt öntözőcsatornák) hálózata izgalmas futóutakat tesz lehetővé. Ráadásul egész évben szánkózhatsz a nagy sebességű fonott szánkókban.

​4. Algarve, Portugália (az elvonulásra vágyóknak)

Algarve

Fotó: Shutterstock

A kontinentális Európa legdélnyugatibb régiója saját napsütéses mikroklímával rendelkezik, emiatt mindig melegebb, mint Portugália többi része. Télen nem fogsz bikiniben járni, de a kellemes pólóhőmérséklet miatt egyre több szálloda és étterem marad nyitva egész évben, és az olyan városok, mint Albufeira, megőrzik pezsgésüket. A turistáktól távol, a hegyek között drámai, vörös sziklás tengerpartok és mór falvak várnak felfedezésre.

​5. Athén, Görögország (a kultúrát keresők számára)

Talán meglepő, de a görög főváros sokkal melegebb marad, mint az ország sós levegőjű tengerpartjai, amikor beköszönt a tél. Athén klasszikus városnéző úti cél, de az elmúlt néhány évben a művészek, séfek és szállodatulajdonosok beáramlása miatt a furcsa városrészek és az éttermek ma már ugyanolyan vonzerőt jelentenek, mint a látnivalók. Akár napokat is eltölthetsz a számos múzeum, könyvtár és galéria felfedezésével – különösen ajánljuk a Stavros Niarchos Alapítvány Kulturális Központját, amely a Görög Nemzeti Könyvtárnak, a Görög Nemzeti Operának és egy 42 hektáros parknak is otthont ad.

​6. Azori-szigetek (a környezettudatos kalandorok számára)

Azori-szigetek, Lagoa das Sete Cidades

Fotó: Shutterstock

Azt gondolhatnánk, hogy az Azori-szigetekkel Európa fogalmát túlságosan szétfeszítjük, de az atlanti szigetcsoport valójában körülbelül öt órányira van Londontól, és nem is egy elszigetelt szigetcsoportról van szó. Fontos megjegyezni, hogy itt még nyáron sincs olyan meleg: a turisták nem azért jönnek ide, hogy a tengerparton lustálkodjanak, hanem mert ez egy természeti nirvána, gazdag élővilággal, tele vadregényes, drámai kráterekkel és barlangokkal, forró forrásokkal és buja erdőkkel. Ráadásul a területnek mindössze 5 százaléka van beépítve, és a szigeteken természetvédelmi parkok találhatók.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Condé Nast Traveler