A párizsi Louvre Múzeum

A Louvre adományokat vár, hogy egy remekmű a múzeumban maradhasson

A világ leggazdagabb emberének köszönhetően már kétharmadánál jár az adománygyűjtés.


A párizsi Louvre múzeum adományokat gyűjt, hogy megvásárolhassa Jean Siméon Chardin francia festő kedvelt műalkotását a texasi Fort Worthben található Kimbell Art Museum elől.

Chardin Kosár vad eperrel című 1761-ben festett képe tavaly rekordot döntött, amikor egy ismeretlen vevő – mint később kiderült, a Kimbell Múzeum volt – 24,4 millió euróért (9 milliárd forint) megvásárolta az Artcurial aukcióján.

Az eladás jóval a 15 millió eurós (kb. 5,5 milliárd forint) becsült ár felett történt, és a francia kormányt arra késztette, hogy a művet nemzeti kincsnek minősítse, ami egyfajta jogi védelmet jelent, és a Louvre-nak két évet ad a mű megszerzésére. A francia múzeumnak ki kell fizetnie a 24,4 millió eurós vételárat, hogy a művet átvehesse az eladótól.

„Ez a híres csendélet, a mester mesterműve, az utolsó ilyen jellegű alkotás, amely még magántulajdonban van, és fennáll a veszélye, hogy elhagyja Franciaországot”

– áll a múzeum november 7-én közzétett adományfelhívásában.

Hozzátették, hogy a múzeum mostanra az adománygyűjtésben kitűzött célösszeg mintegy kétharmadánál tart, miután jelentős adományokat kapott, köztük a Bernard Arnault alapító – a Forbes milliárdosok listája szerint a világ leggazdagabb embere – által vezetett francia divatipari konglomerátum, az LVMH adományainak köszönhetően.

A Louvre közleményében azt írja, hogy más nagy adományozók és a Société des Amis du Louvre további támogatásával egy nagyszabású adományfelhívás döntő fontosságú lesz a vásárláshoz szükséges további 1,3 millió euró összegyűjtésében.

A múzeum szerint a festményt, amelyet az adománygyűjtés ideje alatt a múzeumban kiállítottak, keletkezése óta ünneplik, és olyan egyedi bájjal és erővel rendelkezik, amely megkülönbözteti a művész többi alkotásától.

„Ez a festmény Chardin egyik mesterműve, és az egyik legmerészebb alkotása.”

Az Observer megjegyzése szerint az LVMH régóta részt vesz nemzeti kincsek megvásárlásában, a Kosár vad eperrel a hetedik ilyen mű, amelyet a vállalat segített a francia kormánynak megszerezni közgyűjtemények számára.

Az év elején a vállalat mintegy 46 millió dollárt adományozott Gustave CaillebotteA csónakázó társaság című 1877-es festményének megvásárlására, amelyet 2020-ban nemzeti kincsnek minősítettek a párizsi Musée d'Orsay számára.