Rekordáron kelt el ez a történelmi jelentőségű Biblia – ennyit fizettek érte

Rekordáron kelt el ez a történelmi jelentőségű Biblia – ennyit fizettek érte

Egy történelmi jelentőségű Bibliát kínáltak nemrégiben árverésre – az eladási ár pedig kifejezetten magasra sikeredett.


A valaha felfedezett legősibb, hiánytalan héber nyelvű Biblia egészen elképesztő 38,1 millió dollárért kelt el a Sotheby's New York-i árverésén.

Ez a transzfer azt eredményezi, hogy ez lett a legértékesebb kézirat, amelyet árverésen értékesítettek.

Ez is érdekelhet: Elárvereznek egy francia birtokon talált Brueghel-festményt

Érdemes pár szót ejteni erről héber nyelvű Bibliáról, a Codex Sassoonról: A feltételezések szerint körülbelül 1100 évvel ezelőttről származik, és minden bizonnyal ez a legkorábbi fennmaradt példánya azon kéziratoknak, amely a héber Biblia mind a 24 könyvét tartalmazza, írásjelekkel, magánhangzókkal és ékezetekkel.

A kötet a Codex Sassoon nevet korábbi tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról kapta, aki 1929-ben szerezte meg azt, és londoni otthonában a világ legnagyobb és legjelentősebb héber kéziratos magángyűjteményét állította össze.

A szóban forgó kötetet végül egy Alfred Moses nevű amerikai ügyvéd és volt nagykövet vásárolta meg az izraeli Tel-Avivban található ANU Zsidó Népmúzeum számára.

Fontos megjegyezni, hogy a szóban forgó ajánlat meghaladta azt a 30,8 millió dollárt, a Microsoft társalapítója, Bill Gates által fizetett 30,8 millió dollárt, amit a Codex Leicesterért, Leonardo da Vinci tudományos jegyzetfüzetéért fizetett 1994-ben.

Forrás: BBC

Kép: Shutterstock