A Büszkeség és balítélet című film egyik jelenete

Mr. Darcy átázott, szexszimbólummá vált fehér ingje kiállítási darab lett​

A Büszkeség és balítélet tóparti jelenete a filmtörténelem egyik legnagyobb szexszimbólumává vált az évek alatt. Bár az eredeti könyvben nem szerepelt ilyen esemény, a kiegészítés mégis annyira tökéletesre sikeredett, hogy az ikonikus darab ki lett állítva a Jane Austen-házban.


Az egyik legromantikusabb filmként emlegetett alkotásban a tóparti jelenetet talán senkinek sem kell bemutatni. Mr. Darcy megszabadulva saját gátlásaitól és a társadalmi konvencióktól ruhástól beleugrik a tóba, majd a vízből kimászva párbeszédet folytat Elizabeth Bennettel. A lány és Colin Firth karaktere közötti viszony ekkor halványan, viszont tisztán érezhetőn megváltozik, főszerepbe pedig a színész átázott — így kicsit áttetsző — ingje került.

Ez a rész nem szerepel Jane Austen eredeti könyvében, ennek ellenére annyira ikonikussá vált a rajongók körében, hogy a Jane Austen Undressed című kiállításon megtekinthetővé tették az eredeti ruhadarabot, természetesen szárazon. A tárlat az írónő történeteivel foglalkozik, pontosabban azzal, hogy milyen ruhák és stílusok domináltak a szereplők öltözködésénél. A darabokat a Hampshire-ben, a Chawtonban található Jane Austen-házban lehet megtekinteni.

„Azt hiszem, az emberek izgatottak lesznek, hogy élőben láthatják, és remélhetőleg senki sem fog odamenni és megölelni. Harmincévesen izgatott vagyok, azt kell mondanom. Úgy tűnik, a generációmból a legtöbb nő Büszkeség és balítélet rajongó. A BBC változata valóban egy egész generációt — különösen a fiatal nőket — térített meg Jane Austenhoz"

— jegyezte meg Sophie Reynolds, a kiállítás kurátora.

Emellett a korabeli ing egy másik elismerést is kapott az utóbbi időben. A nagy népszerűségnek örvendő Bridgerton család című sorozat második évadjában Lord Anthony Bridgerton szintén ingestül veti bele magát a vízbe, melyből aztán teljesen átázva mászik a partra. A jelenetet teljes mértékben tisztelgésnek lehet értelmezni a 95-ös alkotás előtt.

Büszkeség és balítélet-előzetes

Nyitókép: Instagram/pride_and_prejudice95

Forrás: Artnet