A madridi Prado Múzeum Spanyolországban

Hamarosan kiállítják az elveszettnek hitt Caravaggio-festményt

A Jézus Krisztust ábrázoló Caravaggio-portrét a madridi Prado múzeumban állítják ki, miután szakértők megállapították, hogy valóban az olasz mester műve.

A Prado hétfőn közölte, hogy megállapodott az olaj-vászon festmény új tulajdonosával, egy Spanyolországban élő nemzetközi gyűjtővel a nemrég hitelesített Caravaggio-festmény kiállításáról, írja a Reuters.

A múzeum szerint az Ecce Homo című festmény a művészettörténet egyik legnagyobb felfedezése, mivel Caravaggio által készített műből összesen mintegy hatvanról tudni.

Az 1605-1609 között készült Ecce Homo (Íme az ember) feltehetően IV. Fülöp spanyol király magángyűjteményéhez tartozott. A kép a gyötrődő Krisztust ábrázolja, akinek tövissel koronázott homlokáról vér csöpög.

Spanyolország 2021-ben megakadályozta az eredetileg a 17. századi spanyol Jose de Ribera ismeretlen kortársának tulajdonított festmény árverését miután a szakértők szerint a kép Michelangelo Merisi da Caravaggio műve lehetett.

A korábbi tulajdonosok ezután a londoni és New York-i székhelyű Colnaghi galériát bízták meg a festmény szerzőségének kivizsgálásával, restaurálásával és esetleges eladásával.

A Prado hétfőn közölte, hogy a vizsgálat eredményeit, amelyek megerősítik az olasz mester eredeti tulajdonítását, a festmény május 28-i leleplezésével egy időben, egy különleges, egyrészes kiállítás keretében hozzák nyilvánosságra.

A múzeum közleménye szerint a mű októberig lesz látható. Ebben négy Caravaggio- és barokk festményszakértőt, köztük Maria Cristina Terzaghi művészettörténész professzort és Gianni Papi művészettörténészt is idézték, akik jellemzése szerint a festmény mestermű.

Nyitókép: Shutterstock