Árverés a Sotheby's aukciós házban

Fél évszázad után először kerül árverésre egy Velázquez-festmény

A spanyol festő műve várhatóan 35 millió dollárt ér majd a Sotheby's New York-i aukcióján.

Diego Velázquez Bourbon Izabella spanyol királyné, IV. Fülöp spanyol király feleségéről festett egész alakos portréja 2024 februárjában kerül árverésre.

Izabella, IV. Henrik francia uralkodó lányának Velázquez által készített ábrázolása olyan kaliberű és jelentőségű, amilyet ritkán látni a piacon – áll a Sotheby's közleményében.

A festmény a húszas éveiben járó Izabellát ábrázolja, pazar fekete udvari ruhában, aki ereje teljében volt, amikor a festményhez portrét ült, és széles körben csodálták intelligenciája és nagylelkűsége miatt.

A portrét Velázquez az 1620-as évek végén kezdte festeni, majd 1631-ben visszatért hozzá, nem sokkal azután, hogy találkozott Peter Paul Rubens flamand művésszel, aki olasz mesterek tanulmányozására ösztönözte. Velázquez valószínűleg frissíteni akarta az Izabella által viselt öltözetet is – a szoknya körvonalának elmozdulása szabad szemmel is látható.

„Bár Velázquez már széles körben ünnepelt volt, amikor ezt a művet festette, itt az átalakulás pillanatában látjuk őt”

– fogalmazott Christopher Apostle, a Sotheby's régi mesteri festmények nemzetközi vezetője egy nyilatkozatban.

Az elkészült festményt IV. Fülöp király második otthonában, a madridi Buen Retiro palotában függesztette ki, amelyet egy kolostor helyén építtetett. A képet egy páros műalkotás egyik darabjaként állították ki Velázquez Fülöp fekete színű portréja című festményével, amely jelenleg a madridi Prado Múzeumban található.

Amikor Napóleon 1808-ban megszállta Spanyolországot, a festményt Franciaországba szállították, később Henry Huth kereskedelmi bankárnak és neves könyvgyűjtőnek adták el, aki az angliai Wykehurst Park birtokán függesztette ki. A festmény 1950-es eladásáig a család tulajdonában maradt, és 1978 óta a jelenlegi tulajdonosok gyűjteményében van, nemrég pedig a Louvre kiállításán mutatták be.

A festményt a londoni New Bond Street-i Sotheby's galériában állítják ki december 6-ig, és öt évtizede először kerül nyilvános kiállításra az Egyesült Királyságban. Ezt követően New Yorkba utazik, ahol a Sotheby's február 1-jén megrendezésre kerülő éves Master Paintings aukcióját megelőzően elővásárlási kiállításra kerül.

A 35 millió dolláros becsült ár több mint kétszerese a Velázquez-művek jelenlegi aukciós rekordjának. Szent Rufina (1629-32) című festménye 2007-ben 16,9 millió dollárért kelt el a Sotheby's londoni árverésén. Az aukciósház szerint a művész ilyen kaliberű festménye utoljára 1970-ben került árverésre, amikor Juan de Pareja portréja (1650) című festménye 2,3 millió fontért kelt el – ez majdnem háromszorosára emelte a korábbi aukciós világrekordot bármely festmény esetében.