Rokeby Venus, Diego Velázquez

Két londoni klímaaktivista megrongálta Velázquez Rokeby Venus festményét

November 6-án letartóztatták a Just Stop Oil klímaaktivista csoport két tüntetőjét, miután betörték a londoni Nemzeti Galéria egyik műalkotását védő üveget.


A Just Stop Oil közleményben tudatta, hogy a 20 éves Harrison Donnelly és egy 22 éves Hanan helyi idő szerint délelőtt 10:45 körül látogatott el a múzeumba, és biztonsági kalapácsokkal betörték a Diego Velázquez által festett Rokeby Venus (1647-51 körül) című művet védő üveget. A Nemzeti Galéria közlése szerint a termet kiürítették, és rendőrt hívtak.

A festményt 1914-ben Mary Richardson szüfrazsett hét alkalommal vágta szét, miközben a Nemzeti Galériában lógott, hogy tiltakozzon Emmeline Pankhurst bebörtönzése ellen. Tavaly decemberben a tiltakozó csoport bejelentette, hogy a szüfrazsett mozgalom mintájára elkezdheti a festmények feldarabolását, eddig azonban elkerülték, hogy tényleges kárt okozzonak bármely műalkotásban.

Ma hasonló módszereket alkalmaztam az éghajlati igazságosságért folytatott harcban

− mondta Hanan egy nyilatkozatban, utalva Richardson híres vagdosására. Donnelly szerint a szüfrazsettek a bizonyíték arra, hogy az ilyen módszerek működnek a társadalmi változások elérésében, mivel a tüntetők megjegyezték, hogy a nők nem szavazással szerezték meg a szavazati jogot, és most „a tettek ideje" van.

a Just Stop Oil k\u00e9t aktivist\u00e1ja

Fotó: Profimedia

A két tüntető azt követeli, hogy a brit kormány azonnal állítsa le az összes új olaj- és gázprojektet, miután szeptemberben jóváhagyta az Északi-tengeren zajló hatalmas és ellentmondásos olajprojektet, amelynek keretében több száz új fúrási engedélyt adott ki.

A fővárosi rendőrség közleménye szerint az aktivistákat „bűncselekmény miatt" fogták el, mivel a festményt „megrongálták". A Rokeby Venust eltávolították a kiállításról, és restaurátorok vizsgálják.

Eközben a Just Stop Oil tüntetőinek egy csoportja végigvonult a Whitehallon, a Trafalgar Square-től délre, a Parlament tér felé vezető úton. A rendőrség később bejelentette, hogy letartóztatott legalább 40 tüntetőt, akik lassan meneteltek. A letartóztatásokra akkor került sor, amikor a tüntetők elállták a forgalmat a Downing Street 10. szám közelében, Rishi Sunak miniszterelnök hivatalos rezidenciáján.

Egy harmadik akcióban a Just Stop Oil aktivistáinak egy másik csoportja is felbukkant, akik a Whitehall mentén vonultak. A rendőrség közleménye szerint az aznapi letartóztatások száma „körülbelül 100-ra tehető".

Sokan óvadék ellenében távoztak Londonból, és bokajelzéssel házi őrizetbe kerültek. Nem vagyunk hajlandóak csendben végignézni, ahogy ez a kormány, amelyet az olajipar bűnözői megvásároltak, milliók halálát tervezi, miközben az igazságszolgáltatás bebörtönzi azokat, akik kiállnak ez ellen az igazságtalanság ellen

− áll a Just Stop Oil közleményében.

A csoport azt tervezi, hogy november 20-án délben kezdődően a Trafalgar téren minden nap nagyszabású tüntetést tartanak Londonban, amíg követeléseik nem teljesülnek.

Forrás: Artnet News

Nyitókép: Profimedia