karácsonyi fények London egyik utcáján

Londoni karácsony: ezt az 5 ingyenes programot próbáld ki, ha arra jársz

November elejétől London is az ünnepi készülődés központjává változik. Az utcák karácsonyi fényekben ragyognak, a szállodák és üzletek ünnepi üzemmódba kapcsolnak, és felcsendülnek a karácsonyi dalok.


Bár még drukkolunk, hogy idén igazi téli csodaországban legyen részünk karácsonykor, de addig is összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyekkel ünnepi hangulatba kerülhetsz a brit fővárosban, ha éppen arra jársz. Ráadásul mindezek ingyenesen látogathatóak. Mielőtt belevágnánk, megosztunk két fontos tippet, amit érdemes lesz szem előtt tartanod.

Öltözz rétegesen!

A brit időjárás kiszámíthatatlan lehet: az egyik percben erős szél, a másikban felhőszakadás (néha mindkettő egyszerre). Vegyél fel sok réteget, és ne feledkezz meg a vízálló felszerelésről sem.

Kerüld a bevásárló tömegeket!

A karácsonyi tömeg elkerülhetetlen, de enyhítsd a stresszt azzal, hogy előbb megtervezed azokat a helyeket, amelyeket meg szeretnél nézni.

​1. Nézd meg a karácsonyi fényeket!

Az évnek ebben az időszakában egyetlen más városnak sincsenek olyan karácsonyi fényei, mint Londonnak. Úton-útfélen bonyolult fénymintákkal találkozhatunk, amelyek megtekintése önmagában is esemény. Ha London belvárosában jársz, tervezd meg előre az estét, hogy legyen elég időd magadba szívni a nagyszerű látványt. Kezdj az Oxford Streeten, ahol LED-csillagok ezrei ragyognak az éjszakai égbolt alatt, majd menj fel a Regent Streetre, hogy megnézd a csillogó angyalokat, mielőtt beugrasz a Carnaby Streetre, hogy elkápráztassanak a technicolor kijelzők. Ha a belvároson kívüli élményre vágysz, nézd meg a Kew Gardens fényjátékát!

​2. Sétálj a karácsonyi vásárokon!

kar\u00e1csonyfa a Covent Gardenben

Fotó: Getty Images

Ez a karácsonyi piacok szezonja, ahol a helyiek és a városba látogatók válogathatnak a legfinomabb utcai ételek, pop-up bárok és csillogó csecsebecsék között. A világhírű piacok közül ajánljuk a központi londoni Leicester Square ünnepi vásárt, a Covent Garden karácsonyi vásárát a legendás 60 láb magas fával, valamint a Southbank Centre ünnepi mulatságát a Temze mentén. A piacok felfedezése közben nehéz lesz figyelmen kívül hagyni a friss churros, a fűszeres sült kolbász és a házi készítésű darált pite csábító illatát. Melegedj fel egy forró csokoládéval vagy forralt borral, miközben a kézzel készített ünnepi finomságokat áruló ajándékbódék között nézelődsz!

​3. Keress inspirációt a saját karácsonyfádhoz!

Sétálj végig London utcáin, vagy ugorj be bármelyik szállodába, és biztosan belebukkansz majd egy vidáman feldíszített karácsonyfába. London legjobb szállodái extravagáns show-t is rendeznek, köztük kiemelkedik a London EDITION, a Claridge's és a Goring. De az alábbi helyeken is találkozhatsz impozáns fákkal: Covent Garden, Trafalgar tér és Leadenhall Market.

​4. Nézd meg a téli kirakatokat!

kirakat a Fortnum & Masonben

Fotó: Getty Images

A főváros kedvenc üzleteinek pazar kirakatai valóban műalkotások. A londoni luxusáruházak hármasa − a Selfridges, a Fortnum & Mason és a Harvey Nichols − is nagyot dobott a karácsonyi csillogáson. A Selfridge kirakatai a művészetet ünneplik a rájuk jellemzően extravagáns módon, a Fortnum & Mason kirakataiban pedig az ünnepi kedvencek kelnek életre

5. Hallgass karácsonyi énekeket a Szent Pál-székesegyházban!

Karácsonyi énekeket hallgatni az egyik legünnepibb program, de ha ehhez hozzáadjuk Sir Christopher Wren építészeti csodáját, a Szent Pál-székesegyházat, akkor máris megvan a recept valami igazán különlegeshez. A legendás londoni műemlék egész decemberben ingyenesen látogatható karácsonyi koncerteknek, családbarát istentiszteleteknek és egy orgonával kísért énekes estének ad otthont.

Forrás: Condé Nast Traveler

Nyitókép: Getty Images