One Day, jelenetkép

A One Day-sorozat sztárja terápiára jár, hogy feldolgozza a kritikát

A Netflix egy hónapja mutatta be a One Day-sorozatot, mely azóta óriási nézettséget hozott a streamingnek. David Nicholls bestsellerének adaptációja azonban a sorozat sztárjainak is nagy népszerűséget hozott, amit nem egyszerű feldolgozni.


A 28 éves Ambika Mod a brit Glamour magazinjának adott interjújában elmesélte, hogy az utóbbi hetekben sokat gondolkozott az általa megformált Emma Morley karakteréről. Köztük a kettős mércéről is, ami a romantikus műfajt érinti és arról, hogy hogyan dolgozta fel a karakterével szembeni kritikákat a rajongóktól.

Vigyázat, spoiler! 

A 14 epizódból álló minisorozatban Mod egy briliáns, de önpusztító munkásosztálybeli brit írót alakít, aki 1988-ban, az egyetem utolsó napján beleszeret a szeszélyes, előkelő fiúba, Dexter Mayhew-ba (Leo Woodall). A sorozat 20 évet követ le az életükből, ahogyan barátokból szerelmesekké válnak. A sorozat minden évben ugyan azt a napot, július 15-ét mutatja be, mely egyben megismerkedésük évfordulója is. A történet tökéletesen bemutatja, hogy milyen az, ha megtaláljuk a megfelelő embert, csak nem a megfelelő időben. A narratíva azonban tragikus módon vált át a megfelelő ember, kevés időre, mikor Emmát váratlanul elüti egy autó.

A nézőket természetesen sokkolta a sorozat befejezése és TikTok-videókban mesélik el, mennyire megrázta őket a történet vége.

Annak ellenére, hogy a One Day népszerű a nézők és a kritikusok körében is, egy hangos kisebbség a közösségi médiában Emma karakterét kritizálja, nagyjából mindenért.

Mod elmondása szerint már a sorozat megjelenése előtt igyekezett felkészülni a kritikákra, mivel színesbőrű nőként egy olyan szerepet kapott, amelyet korábban a 2011-es filmadaptációban Anne Hathaway színésznő játszott. (Az amerikai színésznővel ellentétben Mod Angliában született és nőtt fel, miután mindkét szülője Indiából vándorolt ki). A felkészülés ellenére a színésznő a terapeutájával is beszélget a kritikákról, hogy képes legyen feldolgozni azokat.

Az interjú során szóba került egy a TikTokon nagyon népszerűvé vált videó, amiben Emma karakterét kritizálja egy nő, amiért soha nem kért bocsánatot, amiért egy nős férfival kezdett ki. Mod erre így reagált:

„Ami számomra igazán vonzó Emmában, az az, hogy nagyon okos. Nagyon vicces. Hihetetlenül brit, száraz és szarkasztikus. Úgy tűnik, van ez a hagyomány, különösen a romkomokban, de általában a filmekben és a tévében, hogy a női karaktereknek szerethetőnek és kedvesnek kell lenniük, és nem akarjuk, hogy az emberek rossz embereknek tartsák őket, és nem akarjuk, hogy félreértsék őket. A nőket félre fogják érteni. Nem számít, mit csinálsz. Megalkothatod a legédesebb, legkedvesebb, mániákus tündér álomlány karaktert, és az emberek akkor is találnak rajta valamit, ami miatt nem szeretik majd. Az emberek akkor is kritizálni fogják, és elemezni fogják az igazságtalan okokat. Különösen Emma esetében, mert ő csak egy nő, aki éli az életét. Hagyjuk, hogy úgy élje az életét, ahogy mi mindannyian szeretnénk élni. Ez a kettős mérce…Dexter sokkal rosszabb dolgokat csinált, mint Emma. Nem látjuk, hogy bocsánatot kérne! Szörnyű dolgokat tett. Szeretem Dextert, ne értsetek félre, de szörnyű dolgokat csinál ebben a sorozatban. Soha nem látjuk, hogy bocsánatot kérne vagy számot vetne vele, és ezt senki sem várja el tőle. Gondolom, ugyanazok az emberek, akik azt mondták, hogy Emmának bocsánatot kellene kérnie, azok azt is mondják, hogy >>Szeretem Dextert>>. Megint ez a kettős mérce, ami mindenhova beszivárog.”

Ezután Mod azt is elmesélte, hogy Leóval nem volt még alkalma közvetlenül erről beszélgetnie, mert még mindig próbálja magában feldolgozni.

„A műsor csak néhány hete jelent meg, és őszintén szólva, eléggé megvisel. Szóval még mindig próbálom feldolgozni magamban, mielőtt kimegyek és beszélek róla.”

Arra a kérdésre pedig, hogy a terapeutájával beszélgetett-e a karakterét ért kritikákról ezt válaszolt:

„Persze, muszáj volt. Abszolút, igen.”

Fotó: Profimedia