Cynthia Nixon, Kristin Davis és Sarah Jessica Parker a Szex és New York 25. évfordulójának magánünnepségén, 2023. június 08-án, New Yorkban

Az új Szex és New York-sorozaton már Samantha visszatérése sem segíthet

Csütörtökön, rögtön két résszel debütált az És egyszer csak... második évada, melyet maximum némi nosztalgia morzsa miatt érdemes a Szex és New York rajongóinak néznie. Még a némileg több szex és Samantha nyúlfarknyi, de állítólagos visszatérése sem fogja azonban visszahozni az éles nyelvű, humoros és merész dialógusokat, amiért húsz éve úgy odavoltunk az eredeti sorozatban.

Miután 2021-ben kiderült, hogy folytatódik a Szex és New York-sorozat, rajongók sokasága várta tűkön ülve, vajon milyen meglepetésekkel tér vissza a szinglik ünnepelt királynője, Carrie Bradshaw és barátnői. Igaz, a négy barátnőből egyik sem volt már szingli az eredeti széria záró epizódjaiban, de a 2008-as, majd 2010-es filmfolytatásokban Samantha visszatért az elköteleződés mentes, alkalmi kapcsolatokhoz.

És egyszer csak...

...Michael Patrick King, a sorozat készítője újra összeverbuválta a csapatot a folytatásra – immáron ismét sorozat formájában. Egy valaki azonban nemet mondott, már jóval a lehetséges folytatás előtt.

Kim Catrall már 2019-ben úgy nyilatkozott egy interjúban, hogy túlment a célegyenesesen Samantha Jones-t játszva a sorozat iránti szeretet miatt.

Ez sok szempontból áldás volt, de a második film után elegem lett. Nem tudtam megérteni, miért nem helyettesítenek egy másik színésznővel ahelyett, hogy vesztegetnék az időt a zaklatással. A nem azt jelenti, hogy nem."

Samantha hiányával azonban mintha maga a sorozat esszenciája tűnt volna el, az És egyszer csak... nem lett több a Szex és New York halovány, már-már paródiaszerű folytatásánál. Természetes, hogy King-ék reagálni szerettek volna az elmúlt húsz év (társadalmi) változásaira, és kompenzálni azt, hogy az eredeti sorozatban sokszor nem tették ezt, de ezzel felszínes, sokszor buta és ellentmondásos eredményt értek el. Az És egyszer csak... első évada mintha egy metoo, LMBTQ, woke propaganda lett volna, de a lényeg nélkül.

Úgy tűnik, az És egyszer csak... a zHBO Maxon csütörtökön debütált második évada – az első két rész látható eddig – ezt a túlkompenzálást folytatja, miközben az első szériát ért kritikákat is igyekszik figyelembe venni. Ilyen például az előző évad szexmentessége, mely, Samanthával együtt búcsút intett a sorozatnak. Mintha erre lett volna válasz a készítők részéről az új epizód nyitójelenete, melyben az egyes főszereplők épp bevetésre készülnek a hálószobában.

Erős felütés helyett azonban lagymatag kezdés ez, tekintve az eredeti sorozat korábbi jeleneteit, melyek százszor bevállalósabbak voltak. Ráadásul ma már az sem túl eredeti vagy merész ötlet, hogy ötvenes éveikben járó nők meztelenek a filmvásznon, sőt.

Kisebb spoilereket is tartalmazó rész következik.

A sztori három héttel az előző évad történései után folytatódik: Carrie laza viszonyba kezd podcast műsora producerével, hogy végleg lezárja Mr. Big elvesztése utáni gyászát, Miranda követi Che-t Los Angeles-ben és miután feladta karrierjét, próbálja kitalálni, mit kezdjen új életével, Charlotte pedig továbbra is küzd kamaszgyermekeivel és azok tőle eltérő szemléletmódjával. Samantha hiányát több szereplővel próbálták pótolni az előző évadban, de még a helyette érkező három új női karakter sem elég erős együtt ahhoz, hogy ne sírjuk vissza a negyedik barátnőt.

A Charlotte új barátnőjeként a csapatba érkező Lisa jómódú, műkedvelő, sokgyerekes anyuka – akire a sorozatban nemes egyszerűséggel csak „fekete Charlotte”-ként hivatkoztak korábban – , a Carrie ingatlanosából barátnővé váló, egyedülálló Seema és a Miranda által a csapatba érkező Nya hármasa inkább biodíszletként vagy egy-egy társadalmi probléma egyszemélyes képviselőjeként van jelen, de hiányzik karakterükből a plasztikusság. Az sem véletlen valószínűleg, hogy mindhárom nő különböző kisebbségi problémákat képviselőjeként van jelen, azonban egyiket sem nyitja meg annyira a sztori, hogy az érdekes és valóban fontos, társadalmi kritikákat megfogalmazó kérdés legyen.

Az előző részekhez hasonlóan tehát, marad ugyanaz a felszínesség, egy-egy roppant kínos jelenet – például Lisa férjének küzdelme a taxissal, aki nem akarja a Park Avenue-i otthonából elegánsan kilépő, fekete férfit elvinni, vagy a Charlotte nagyobbik lánya által írt szám, melyben kicsit sem szájbarágósan énekli, hogy nem lehet az, aki, mert tehetős szülők gyermeke.

Jó pár ilyen és ehhez hasonló jelenetet láthatunk az első két részben, de hogy tud-e még újdonságot mutatni a sorozat, valószínűleg a készítők számára is nagy kérdés.

Harcolok a Szex és New York-ért, de nem tudom, hogy passzol-e még”

– mondja Carrie egy jelenetben, podcastjára utalva, de nem véletlen a kétértelműség, hiszen ezzel a kijelentéssel magára a sorozatra is céloz.

Valami ilyesmire utalt Kim Catrall is korábban, amikor azt mondta, kinőtte a sorozatot, és már a filmeknél azt érezte, túlment azzal, hogy újra elvállalta Samantha szerepét. A legfrissebb hírek szerint azonban a színésznő egy nyúlfarknyi szerepben feltűnik majd a sorozat záró epizódjában, igaz, csak egy telefonhívás erejéig, mert szigorúan kikötötte, hogy nem hajlandó együtt szerepelni kolléganőivel.

Sőt, bár az első két részben még nem láttuk, de hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy Aidan is visszatér Carrie életébe, és rendesen felkavarja az állóvizet, amire igen nagy szükség van. Hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy érdemes legyen nézni az És egyszer csak... új évadát a néhány szem nosztalgia morzsán túl, még nem tudni, de ahogy korábbi, sziklaszilárdnak hitt barátságaink is meglazulhatnak, mint Samatha-é a lányokkal, úgy egyes sztorik szavatossági ideje is lejárhat, például a Szex és New York-é is.

Nyitókép: Jose Perez/Bauer-Griffin/GC Images