Anna Margit kiállítás, Nemzeti Galéria

5+1 kiállítás májusban, ha egy kis képzőművészetre vágysz

Bár itt a jó idő, amikor csábítanak a napsütötte teraszok és a szabadtéri zenés programok, azért ne feledkezz meg a galériákról sem. Számos nagyszerű kiállítást elcsíphetsz még a tavasz végén, nyár elején: fotók, installációk, festmények várnak, ha a meleg elől kicsit behúzódnál a hűvös falak közé. Sőt, a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon te magad is belekóstolhatsz képzőművész létbe. Válogass kedvenceinkből!


​1. CAPAZINE – LET’S ROLL! / Capa Központ

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 2023-ban hatodik alkalommal rendezte meg a CAPAZINE workshopot, amelynek központi témája ezúttal az állókép és a mozgókép kapcsolata volt. Hogy áll most ez több mint százharminc éves történet, amelyben a fényképezés és a mozi egymást inspirálva hatnak oda és vissza? A műhelymunka keretében a résztvevők olyan film- és fotótörténeti kérdésekkel foglalkoztak, mint például hogy hogyan befolyásolta a mozgókép az állóképhez való viszonyunkat és fordítva: létezik-e olyan, hogy filmes látásmód a fotográfiában?

A résztvevők kilenc alkotói csoportba rendeződve közös munka keretében hoztak létre hét új fotográfiai és média projektet, melyekben a film és fotó kapcsolatát, a fotográfia a filmben betöltött szimbolikus szerepét, és filmes reprezentációjának lehetőségeit mutatták be.

A kiállítás június 2-ig látogatható, május 21-én beavató tárlatvezetésen is részt vehetünk.

​2. Korán érkeztél – Szekeres Laura Virág / Fuga

A Korán érkeztél című fotókiállítás kiindulópontja Szekeres Laura Virág fotókönyve, melyben portrékon és interjúkon keresztül foglalkozik a koraszülöttség jelenségével. A Fugás kiállításon a korábbi anyag új fotókkal egészül ki: egy bővített változat jelenik meg, melyben már nem csak a koraszülött felnőttek, hanem anyák, orvosok és terápiás szakemberek is láthatóvá válnak, hangsúlyozva a folyamatban résztvevők helyzetének komplexitását. Az egyéni valamint családi portrék mellett most megjelennek absztraktabb munkák is, melyek a szülés-születés metaforáit hívják elő vagy az érintés jelenlétét illetve hiányát hangsúlyozzák, mindez hanganyagokkal / interjúrészletekkel kiegészítve.

A kiállítás május 30-án nyílik és június 14-ig tekinthető meg.

​3. it’s fine ─ a tehetetlen kiállítás / Godot Labor

A 2022-ben alakult it’s fine művészcsoport egy anti-szuperhős mozgalomként határozza meg önmagát. Tagadják a világ pozitív alakulását, viszont a szorongás helyett a szembenézést választják. Társadalomkritikájukat alkotásaikban mélyről jövő iróniával fogalmazzák meg. Második kiállításuk a Godot Labor négyemeletes terét lakja be, melyet kilátástalanságuk és tehetetlenségük beismerésével készülnek leamortizálni, és ehhez csúcsra járatják az abszurditást. A tárlat célja a kritikus hang felerősítése, valamint az állandó motiváltság elvárásában kifáradt tömegek egyesítése a radikális, fáradtságtól megittasult kiábrándultságban.

Az it’s fine művészcsoport tagjai Balogh Gallusz, Barcza Réka, Gáspár Annamária, Gulyás Andrea Katalin, KristofLab, w.Horváth Tibor, kurátora Cserhalmi Luca.

A kiállítás június 23-ig látogatható.

​4. Kertész, Moholy-Nagy, Capa... Magyar fotóművészek Amerikában (1914-1989) / Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum a Virginia Museum of Fine Artsszal együttműködve az Egyesült Államokba kivándorolt magyar fotográfusok munkáiból rendezett nagyszabású kiállítást. A közel 30 művész között megtaláljuk Martin Munkácsit, Robert Capát, André Kertészt, Moholy-Nagy Lászlót. A koncepció egyedisége abban rejlik, hogy a gyűjtemény átfogóan vizsgálja az Amerikában nevet szerző magyar származású fotóművészek munkásságát, egymás mellé téve világhírű és itthon kevéssé ismert alkotók képeit.

A tárlatot még augusztus 25-ig nézhetjük meg.

​5. A bábu megszólal − Anna Margit (1913-1991) életmű-kiállítása / Nemzeti Galéria

Anna Margit alkotásai nehezen sorolhatók bármely képzőművészeti irányzathoz; életművének jelentős része leginkább a szürrealizmus, illetve az expresszív látásmód mentén jellemezhető. Műveiben egyszerre jelenik meg az érzékiség és a kíméletlen tisztánlátás, művészetében az elegáns dekorativitás összekapcsolódik a lélek kutatásával.

Egyedi formanyelve a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alakjává tette.

Ha képeimet figyelmesen megnézik, megállapíthatják, hogy ez egy keserű életrajz. Születni senki sem születik keserűnek, de azzá válik, ha sorsa oly kemény életet adott, amelyet végigjárni felér egy háborúval

− nyilatkozta.

A kiállítás szeptember 1-ig látogatható.

​+1. Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 2024. / május 23-24-25.

A műtárgy.com május 23. és 25. között rendezi meg a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő programsorozatát, a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivált. 50 különböző fővárosi helyszín vesz részt a fesztiválon. A programban a műteremlátogatások mellett különleges séták, egyedi tárlatvezetések (például Jordán Adéllal e-rolleren járhatjuk be a galériákat, de Simkó Beatrix táncművész és Cakó Gréta divattervező is körbevezet minket pár kiállítóhelyen), tárgykészítő workshopok (például az Inda Galériában táskát készíthetünk a Mittersisters segítségével, máshol képeslapot vagy üvegékszert hozhatunk létre), festményfejtés, sztorizós séta a Mememento Parkban, csak hogy párat említsünk.

Részletes programot itt találsz.


Nyitókép: facebook