Hugh Grant és Martine McCutcheon az Igazából szerelem című filmben

Az Igazából szerelem rendezője megbánta, hogy kövér vicceket sütött el filmjeiben

Richard Curtis, az Igazából szerelem rendezője, lánya, Scarlett Curtis kritikáját követően kijelentette, hogy ostoba és helytelen volt a túlsúlyosokat bántó vicceket használnia filmjeiben.

A Négy esküvő és egy temetés és a Sztárom a párom című filmeket íróként, valamint az Igazából szerelem című filmet rendezőként jegyző Richard Curtis aktivista lánya, Scarlett a Times és a Sunday Times Cheltenham-i irodalmi fesztiválján többek között rávilágított arra a növekvő kritikára, hogy apja filmjei hogyan bántak a nőkkel és a színesbőrűekkel.

„A lányodként megerősíthetem, hogy csodálatos ember vagy, és szeretném azt hinni, hogy sokat tanítottalak a feminizmusról. Szóval ez korántsem az a pillanat, amikor élőben, a színpadon bojkottálom az apámat, de az elmúlt néhány évben egyre többen kritizálták azt a módot, ahogyan a filmed különösen a színes bőrű nőkkel bánt. Csak hogy néhányat említsek a kedvenceim közül: 'fatörzs combok'; Bridget [Jones] túlsúlyos, holott ő csak egy nagyon vékony fehér nő; többszörösen helytelen férfi viselkedés a Igazából szerelemben, beleértve az aktuális miniszterelnököt; az általános érzés, hogy a nők az elérhetetlen szépség víziói; és a színes bőrűek feltűnő hiánya a Notting Hill [Sztárom a párom] című filmben, amely szó szerint a brit fekete polgárjogi mozgalom egyik szülőhelye volt”

– mondta Scarlett.

Beszéde végén lánya azt a kérdést tette fel Curtisnek, vannak-e olyan dolgok, amikkel kapcsolatban apja úgy érezte, hogy bárcsak másképp csinálta volna?

Curtis nem sokkal később reagált és kifejezte bűntudatát azzal kapcsolatban, hogy filmjei nem jól öregedtek.

„Emlékszem, mennyire megdöbbentem öt évvel ezelőtt, amikor Scarlett azt mondta nekem: 'Soha többé nem használhatod azt a szót, hogy 'kövér''. Hű, igaza volt. Az én generációmban az, hogy valakit pufóknak nevezzenek [vicces volt] – az Igazából szerelem című filmben is voltak ezzel kapcsolatos viccek. Azok a poénok már nem viccesek”

Az író-rendező hozzátette, nem érzi, hogy rosszindulatú volt akkoriban, inkább azt, hogy figyelmetlen volt, és nem olyan okos, mint kellett volna.

Curtis azzal kapcsolatban, hogy filmjei híján vannak a diverzitásnak, ami különösen igaz a Sztárom a páromra, elismerte tévedését.

„Mivel egy nagyon nem sokszínű iskolából és egyetemi baráti körből származom, azt hiszem, hogy a sokszínűség kérdésébe úgy kapaszkodtam bele, hogy nem tudtam volna, hogyan írjam meg ezeket a szerepeket. Azt hiszem, egyszerűen csak valahogy hülye voltam és tévedtem ezzel kapcsolatban.”

(Glamour)

Nyitókép: Pinterest