Anya Taylor-Joy A vezércsel című sorozatban

Igazat adtak A vezércsel miatt a Netflixet beperelő sakkvilágbajnoknak, bíróság elé áll

Becsületsértésért ötmillió dolláros kártérítésre perelte be a Netflixet Nona Gaprindasvili grúz női sakkvilágbajnok tavaly nyáron, aki szerint rossz hírben tünteti fel őt a streaming-szolgáltató A vezércsel című sorozatában. A bíróság most helyt adott Gaprindasvilinek, a Netflix kénytelen szembenézni egy lehetséges perrel.


Az 1960-as években a Szovjetunió sakkjátékosaként ismertté vált Nona Gaprindashvilia sorozat azon sorát kifogásolta, amelyben az egyik szereplő – hamisan – azt állította, hogy a sakklegenda „soha nem játszott férfiak ellen”. Gaprindashvili a Los Angeles-i szövetségi bíróságon benyújtott keresetében úgy fogalmazott, a fent említett megjegyzés „kisebbíti eredményeit több millió néző előtt" ügyvédei szerint pedig „téves és szexista".

A keresetben hozzáteszi, hogy az ötszörös sakkvilágbajnok „volt az első nő a történelemben, aki megszerezte a nemzetközi sakknagymesteri címet férfiak között" és legalább 59-szer játszott férfi sakkozók ellen 1968-ig, amikor a sorozat ezen része játszódik.

A Netflix a kereset elutasítását kérte, azzal érvelve, hogy a műsor fikció, valamint az Első Alkotmánykiegészítésre hivatkozott, amely széles körű művészi engedélyt biztosíz a műsor készítőinek.

Csütörtökön hozott ítéletében Virginia A. Phillips, az Egyesült Államok kerületi bírója azonban nem értett egyet, és úgy találta, hogy Gaprindashvili elfogadható érvet hozott fel keresetében. Hozzátette, hogy a szépirodalmi művek nem mentesek a becsületsértési perektől, ha valós embereket becsmérelnek, olvasható a Variety cikkében.

„A Netflix nem hivatkozik, és a Bíróságnak nincs is tudomása olyan esetről, amely kizárná a rágalmazást valós személyeknek egyébként kitalált művekben való ábrázolása miatt. Az a tény, hogy a sorozat kitalált mű, nem különíti el a Netflixet a rágalmazásért való felelősség alól, ha egyébként a rágalmazás minden eleme jelen van”

– írta Phillips.

A vezércsel Walter Tevis 1983-ban megjelent regényére épül, amely egy fiatal árva, Beth Harmon történetét meséli el, aki a hidegháború idején sakkvilágbajnok lesz. A sorozat tavaly két Golden Globe-díjat is nyert és 18 díjra Emmy-díjra jelölték.

Gaprindasvili ügyvédjei szerint a 2020 október óta futó sorozat rontotta a sakklegenda hírnevét és azt akarják, hogy ezt a mondatot vegyék ki a sorozatból. A kereset szerint a sorozat folyamatosan „jóvátehetetlen kárt okoz" Gaprindasvilinek, aki még játszik szenior sakkversenyeken.

A Netflix nem kívánta kommentálni az ítéletet.

Nyitókép: Instagram / thequeensgambits