Minden, mindenhol, mindenkor (2022) egyik jelenete

Az utóbbi évtized 5 legjobb női főszereplős filmje

A 20. század filmművészetében elvétve találunk olyan alkotásokat, amelyekben erős női karakterek állnának a középpontban. Ez a jelenség azonban szerencsére megváltozott az elmúlt években. Most 5 olyan filmet gyűjtöttünk össze a közelmúltból, amelyek egytől egyig erős női főszereplőket vonultatnak fel.


Holtodiglan (2014)

A Holtodiglan (Gone Girl) című pszichothriller Gillian Flynn azonos című regényén alapul. A történet középpontjában egy házaspár, Nick és Amy Dunne áll. A nő egyszercsak hirtelen eltűnik, ami után a média figyelme férjére irányul, és lassan kiderülnek a házasságuk sötét titkai.

David Fincher filmje izgalmasan vizsgálja a manipulációt, a média hatását és a bizalom törékenységét, miközben végig fennmarad a feszültség és a kiszámíthatatlanság.

Rosamund Pike és Ben Affleck alakítják a főszereplőket, Pike kiemelkedő alakításáért Oscar-jelölést is kapott.

A kedvenc (2018)

Bár az idei Szegény párák sikerei után Jorgosz Lánthimosz rendező és Emma Stone színésznő szinte összeforrt, a páros már korábban is dolgozott együtt. A 6 évvel ezelőtt megjelent A kedvenc (The Favourite) az 1700-as évek Angliájában játszódik, ahol épp Anna brit királynő uralkodik. Az ország első emberének kegyeiért pedig két nemes hölgy, Sarah Churchill (Rachel Weisz) és Abigail Masham (Emma Stone)verseng.

A sötét humorú film politikai játszmákon keresztül tökéletesen mutatja be a féltékeny emberi jellemet és a hatalomvágyat.

A már említett két női színész mellett Olivia Colman is brillírozott a királynő szerepében, olyannyira, hogy meg is kapta érte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Kisasszonyok (2019)

Louisa May Alcott 1868-ban kiadott világhírű regényének sokadik adaptációját korunk egyik leghíresebb női direktora, Greta Gerwig rendezte még 2019-ben. A történet a 4 March nővér – Jo, Meg, Beth és Amy – felnőtté válásának küzdelmeit, örömeit és álmait követi végig az amerikai polgárháború idején. Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh és Eliza Scanlen személyében fantasztikus színészi teljesítményeket láthatunk, míg mellékszereplők között is olyan arcokat húz elő a film, mint a Laurie-t alakító Timothée Chalamet.

A nomádok földje (2020)

A Chloé Zhao rendezte A nomádok földje (Nomadland) a meditatív dráma iskolapéldája. A legjobb film és a legjobb rendezés Oscar-díját is elnyerő dráma egy középkorú nő, Fern történetét követi, aki a gazdasági válság után elveszti mindenét. Ekkor úgy dönt, hogy egy lakóautóval útnak indul és nomádként tekengeti életét Amerika vadregényes nyugati tájain. A félig dokumentarista jellegű filmben csak Frances McDormand profi színész, a kaland során szembejövő karakterek mind magukat alakítják.

A mozi természetfilmes hangulata mély empátiával és érzékenységgel nyúl a jövőjét vesztett emberi sorsokhoz – ez is talán a film legerősebb oldala.

Minden, mindenhol, mindenkor (2022)

A Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) egy vérbeli műfajkavalkád. A sci-fi, az akció, a vígjáték és a családi dráma elemeit keverő alkotás Evelyn Wang (Michelle Yeoh), egy kínai-amerikai bevándorló történetét meséli el.

A mosodát vezető nő élete nem éppen a legegyszerűbb: férjével és lányával sem a legjobb a kapcsolata, és a nyomában jár az adóhatóság is. Ekkor ébred rá, hogy több párhuzamos univerzum is létezik, amelyek sorsa most csakis rajta múlik.

A Daniel Kwan és Daniel Scheinert által rendezett mozi egyedi stílusa, látványvilága és szívhez szóló befejezése mindannyiunkat lenyűgöz majd.

Nyitókép: A24