Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjének egy jelenete

Megvan Magyarország hivatalos Oscar-nevezett filmje

Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmje képviseli Magyarországot a „nemzetközi film” kategóriában.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 96. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. december 1 – 2023. október 31. között mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, Lukácsy György, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi értékesítési igazgatója, Tősér Ádám filmrendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke vett részt.

A héttagú bizottság 19 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a Kojot négy lelke című filmet.

A Gauder Áron (Nyócker!) tíz éven át készült második egész estés filmjében szereplő zeneszámokat kortárs indián előadók, míg a külföldön vetített angol szinkronos verzióhoz a szereplők hangját indián művészek adták. A Kojot négy lelke nyáron elnyerte az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecy-ban, ezzel párhuzamosan az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta, azóta már több mint 30 fesztiválra kapott meghívást és a külföldi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka International nevű élvonalbeli francia cég.

Az indián kultúra Gauder Áront gyerekkora óta inspirálja, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja, egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező e történetek feldolgozására vállalkozott animációs filmjével.

ABereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő.

„Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk”

– nyilatkozta Gauder.

A filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra és az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 10-én kerül majd sor Los Angeles-ben.

Nyitókép: NFI