sally rooney

Sally Rooney új regényét választották az év könyvének

A világ legtöbb felhasználójával rendelkező könyves oldal, a Goodreads olvasói szavazatai alapján a fiatal ír írónő, a Normális embereket is jegyző Sally Rooney idei könyve az egész éves irodalmi termés legjobbja lett.


A világ legismertebb könyvértékelő oldalán, a Goodreadsen minden évben megszavazzák az év legjobb könyveit, és az a különleges benne, hogy ez mind a felhasználók, azaz a valódi olvasók értékelése, tehát nem szakmai zsűri dönti el a kategóriák győzteseit. Összesen 17 kategóriában szavaztak, a költészetnél például a Joe Biden elnöki beiktatási ceremóniáján saját versét felolvasó, és ezáltal instant hírességgé váló Amanda Gorman bizonyult a legjobbnak.

A legnagyobb presztízzsel bíró kategória persze a fikció, itt kapta magasan a legtöbb szavazatot Sally Rooney Hová lettél, szép világja. Az 1991-es születésű Sally Rooney tavaly robbant be igazán, amikor nagysikerű adaptációt forgattak Normális emberek című regényéből.

Új könyvének főszereplői olyan fiatalok, akik úgy érzik, egy világszintű krízis közepén kellene felépíteniük a felnőtt életüket.

Tűpontos képet ad a mostani korszellemről, miközben hősei megpróbálnak kitörni a magányból és a kiégésből.

"Alice, aki regényíró, összeismerkedik Felixszel, aki egy raktárban dolgozik, és megkérdi, lenne-e kedve elkísérni őt Rómába. Alice legjobb barátnője Dublinban él, és éppen egy szakításon van túl. Újra flörtölni kezd Simonnal, akit már gyerekkora óta ismer. Alice, Felix, Eileen és Simon még fiatalok - de ha nem vigyáznak, elrohan felettük az élet. Vágynak egymásra, félrevezetik egymást, összejönnek, szétmennek. Aggodalmakat olt beléjük a szex, a barátság, a mindannyiunkat körülvevő világ. Valóban ez az utolsó kivilágított helyiség, amiben ők állnak, hogy tanúi legyenek valaminek, mielőtt minden elsötétül? Van rá módjuk, hogy elhiggyék: a világ igenis szép?" – áll a könyv fülszövegében.

A közönség mellett a kritikusok is imádták a Normál embereket:

Nyitókép: GettyImages