Squid Game, 2021, jelenetkép

6 megkerülhetetlen sorozat, amiről senki sem gondolta, hogy sikeres lesz

Van néhány olyan klasszikussá vált tévésorozat, amelyet már azelőtt leírtak, mielőtt igazán esélyt kapott volna. De úgy tűnik, a meggyőző történetmesélés el tudja hallgattatni a kétkedőket.


Sok nagyszerű sorozat kezdetben egyáltalán nem tűnik érdekes ötletnek, egészen addig, amíg a közönség meg nem látja a végeredményt. A nem azonnal lehengerlő műsoroknak bizony keményen meg kell küzdeniük a felismerésért a tévés világban, ahol rengeteg különböző program verseng az emberek figyelméért. Íme néhány olyan példa, amelyekben senki nem hitt, mégis berobbantak.

​1. Squid Game (2021-)

Nagyon ritka, hogy egy nem angol nyelvű tévéműsor olyan világméretű népszerűségre tegyen szert, mint a Squid Game. A sorozat egyedi alapfeltevése segített, hogy a világ minden tájáról elérje a közönséget. Bár a dél-koreai osztálykülönbségek problémái inspirálták, de az egyenlőtlenségek elleni szónoklatként a világ bármely pontján visszhangra talált. Az ártatlan gyermekkori játékok és a halál és a szegénység szembeállításával támasztja alá mondanivalóját, és a szemet gyönyörködtető látványvilág is hozzájárult sikeréhez.

​2. Mad Men (2007-215)

Az AMC-t eredetileg egyáltalán nem érdekelte az eredeti tévéműsorok gyártása, aztán jött a Mad Men elegáns, századközépi stílussal. A korszak nőgyűlöletének és alkalmi rasszizmusának éles ábrázolása hatalmas visszatetszést is kelthetett volna. A sorozat legjobb évadai kicsit később jöttek, de már az első évaddal is jelentős sikert aratott. Aktualitását az is adja, hogy tele van kényelmetlen párhuzamokkal a mai kor és a közelmúlt között.

​3. Breaking Bad – Totál szívás (2008-2013)

A Mad Men sikere ellenére az AMC-s Breaking Bad sokkal kockázatosabbnak tűnt. Abban az időben Bryan Cranston leginkább a Már megint Malcolm című családi sitcom apjaként volt ismert, így egy olyan sorozat, amelyben metamfetamint főz, bizarr fordulatnak tűnt. A Breaking Bad pilot epizódja remekül száműzte a Cranstonnal kapcsolatos előítéleteket. Megjelenik a sivatagban egy fegyverrel a kezében, majd az epizód visszatekintésekben mutatja be egy köztiszteletben álló családapa fokozatos lezüllését. Érdemes megjegyezni, hogy a Breaking Bad legjobb epizódjai közül több is sokkal későbbi.

​4. A vezércsel (2020)

Könnyen a feledés homályába merülhetett volna a Netflix számos limitált sorozata között, de A vezércsel a megjelenésekor azonnal szenzáció lett. A dráma Beth Harmont, egy fiatal sakkcsodát követ, aki nehéz gyermekkorral és személyes démonokkal küzd, miközben felemelkedik a profik közé. A csodálatos korabeli részletekkel teli sorozat bebizonyította, hogy a streaming korában is van helye a részletes karakterdrámáknak, és hogy az eredeti történetek vonzóak. A vezércsel nemcsak Anya Taylor-Joy-t segítette a sztárság felé vezető úton, hanem a sakk népszerűségének újbóli fellendülését is okozta.

​5. Riverdale (2017-2023)

Az eredeti Archie-képregények szereplői az 1940-es években jelentek meg először. Bár bátran kijelenthetjük, hogy 2017-re már egyáltalán nem aktuálisak, a CW újjáélesztette őket egy tinidráma formájában. Bár a Riverdale karakterei kevés közös vonást mutatnak képregénybeli megfelelőikkel, és a sorozat sokkal több természetfeletti elemet tartalmaz, mint amennyivel Archie-nak, Jugheadnek és Veronicának dolga volt az 1940-es években.

​1. A Simpson család (1989-)

Bár azóta minden idők leghosszabb ideje futó amerikai sitcomjává nőtte ki magát, A Simpson család a Tracey Ullman Show rövidfilmsorozataként indult. Nem lehetett tudni, hogy a kibővített formátumban hogyan teljesít majd a sorozat, különösen, hogy nem voltak előzményei. A Simpson család végül utat tört magának, és sikere az animációs sitcomok új korszakát nyitotta meg. Először egyszerűen azért sikerült megragadnia az emberek figyelmét, mert nem hasonlított semmi másra, ami akkoriban a televízióban volt, de kiváló írói munkásságának is köszönheti népszerűségét. Bár a karakterek élénksárgák, A Simpson család sokkal földhözragadtabb, mint sok más rajzfilm a 80-as évekből.

Nyitókép: Profimedia

Forrás: Screenrant