Bakelitlemez mint tányér, körülötte evőeszközök - zenei ízlés koncepció

Ezt árulja el a személyiségedről a zenei ízlésed

Egy 15 másodperces klip elég ahhoz, hogy felfedje a személyiség aspektusait.


Egy új kutatás szerint azok az emberek, akik szeretik a kifinomultabb zenét, például az operát és a jazz-t, nyitottabbak az élményekre.

Az ilyen típusú emberek nagyobb valószínűséggel fantáziadúsak, érzékenyebbek az érzéseikre, intellektuálisan kíváncsiak és keresik a változatosságot.

A tapasztalatokra való nyitottság a személyiség öt fő aspektusának egyike, szintén összefügg a magasabb intelligenciával.

A tanulmány azt is megállapította, hogy azok, akik szeretik az egyszerű, nyugodt és akusztikus zenét, mint például a folk és a country, általában extravertáltabbak. Az extravertáltak kifelé fordulóak és energikusak.

A zenei ízléssel összefüggésbe hozott utolsó személyiségvonás az elfogadhatóság volt: az egyetértő emberek hajlamosak voltak mindenféle zenét jobban szeretni.

A tanulmány megállapításai alapján a zenét öt kategória egyikébe sorolták:

  • Lágy – romantikus és pihentető, mint például az R&B, a soft rock és a felnőtt kortárs zene
  • Egyszerű – pihentető country, folk és akusztikus
  • Kifinomult – összetett és dinamikus, mint az opera, a klasszikus zene, a jazz és a világzene
  • Intenzív – hangos, torz és agresszív zene, mint a rock, punk és heavy metal
  • Kortárs – ide tartozik az elektronikus, a dance, a rap és az euro-pop

A kutatók szerint csak a kifinomult és az egyszerű típusok álltak kapcsolatban a személyiséggel, a kortárs, intenzív vagy lágy zene kedvelése tehát nem árul el semmi különöset a személyiségünkről.


A következtetések 22 252 ember bevonásával készült felmérésből származnak, akiknek ismeretlen, mindössze 15 másodperces zenei részleteket játszottak le, és arra kérték őket, hogy értékeljék azokat. Ezeket aztán összehasonlították az öt személyiségtényezőt (élményre való nyitottság, neuroticizmus, extraverzió, elfogadhatóság, lelkiismeretesség) vizsgáló tesztekkel.

A tanulmány szerzői azt írják, hogy a kreatív és intellektuális stimulációra igényt tartó emberek a szokatlan és összetett zenei stílusokat részesítik előnyben, és hogy a társaságkedvelő és lelkes emberek az energikus és élénk zenei stílusokat részesítik előnyben.

„Ezek az eredmények alátámasztják, hogy a zene – az önkifejezés egy olyan formája, amely mindenütt jelen van az emberi kultúrákban – értelmes információkat közöl alapvető pszichológiai jellemzőkről.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock