II. Erzsébet királynő

Elárulták, milyen valójában Erzsébet királynő a kulisszák mögött

A királynő 96. születésnapjára készült portrét ugyanaz a fotós csinálta, aki az uralkodó legtöbb képéért felelős. A régre visszavezethető kapcsolatból alapos ismertség származik, melyből ezúttal a művész megosztott néhány — a nagyközönség számára észrevehetetlen — titkot a rajongókkal.


Henry Dallal készítette többek között II. Erzsébet királynő arany- és a gyémántjubileumára komponált portréját is. A gyönyörűen megalkotott és profin végzett munkájának köszönhetően a legfontosabb alkalmak megörökítésére is őt hívják, csak úgy, mint az uralkodó 96. születésnapjára.

A jeles napra lőtt képen a királynő két pónilova mellett — Bybeck Katie és Bybeck Nightingale — áll mosolyogva. Köztudott, hogy már egészen kislány kora óta odáig van a lovakért, első állatát pedig 4 évesen kapta. A fotón sötétzöld, köpenyszerű kabátot visel, miközben két kedvence kantárját tartja a kezében egy magnóliafa előtt.

„Nyilvánvalóan hatalmas alkalom ez számomra. Óriási megtiszteltetés, és mindig nagyon különleges dolog a Windsori kastélyban és Őfelségével együtt lenni. De egy bizonyos ponton a fókuszom mindig a jó kép elkészítése lesz. A figyelmem arra irányul, hogy mit tehetek a lehető legjobb munkáért. A megvilágítás, a kompozíció, a legnagyobb kihívás pedig az, hogy a négylábúak is mosolyogjanak és rám nézzenek. De a királynőnek soha nem kell azt mondanom, hogy mosolyogjon"

— olvashatjuk Dallal szavait a People cikkében.

A legnagyobb kihívás, hogy Őfelségének a szigorú beosztása miatt nem lehet mondani, hogy majd holnap bepótolják vagy folytatják a munkát. Nem lehet olyan szituáció, hogy a nap rossz szögben süt vagy valami belóg a képbe, hiszen csak az az alkalom van, amely akkor rendelkezésre áll. Ez hatalmas terhet róhat a művészre, ellenben a munkái magukért beszélnek.

Pozitívumként azt nyilatkozta, hogy a királynő természete egyszerűen jókedvvel tölti meg a munkaórákat. Nem kell neki mondani, hogy mosolyogjon, hiszen állandóan jókedve van. Folyamatosan beszélget mindenkivel, akár egy kertésszel is. A feladat elvégzése után általában tovább szokott maradni, hogy folytassa a társalgást és a lovakkal lehessen.

A mostani mestermű a Windsori kastély területén készült márciusban. A nagy nap előtt őfelsége elhagyta Londont, források szerint pedig a 16 kilométerre északra fekvő sandringhami birtokára, Norfolkba utazott abba a kellemes, öt hálószobás otthonba, ahol Fülöp herceg töltötte nyugdíjas éveinek jelentős részét. Annak okáról, hogy miért hagyta el a fővárost pont abban az időszakba, egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Nyitókép: Instagram/theroyalfamily