III. Károly király

Károly király jelentős döntése uralkodóként: betiltotta ezt az élelmiszert​

Károly királynak uralkodóként számos jelentőségteljes döntést kell meghoznia, melyek a birodalmában élő emberek életére kihatással vannak. Ezektől függetlenül más szabályozásokra is nagy hangsúlyt fektet, például a királyi háztartásokon belül. Ezt az ételt minden ilyen rezidencián betiltotta.


Mindenekelőtt tudni illik, hogy már II. Erzsébet királynő idejében is voltak hasonlóan szigorú étrendi szabályok, melyekhez ragaszkodott. A néhai uralkodónő határozata szerint a királyi személyzet semmilyen formában nem szolgálhat fel fokhagymát sem neki, sem a családja más tagjainak.

Ennek feltehetően praktikus okai lehettek, például, hogy még véletlenül se legyen rossz szájszaga hivatalos eseményeken.

Hozzá hasonlóan fia, Károly — aki anyja halálát követően lépett trónra — is ítélkezett egy bizonyos élelmiszer kapcsán. Ő a libamájat tiltotta be az összes palotában és villában, melyek a királyi család tagjaihoz tartoznak. A Buckingham-palota a PETA állatvédő szervezetnek küldött levelében erősítette meg, hogy még csak vásárolni sem hajlandók belőle.

Ezt a törekvését egyébként az uralkodó még hercegként indította el 2008-ban, viszont azóta — még királyként — sem hajlandó változtatni az eddigi szabályozáson. Bár egyes háztartásokban ínyenc falatnak vélik a libamájat, mások viszont állatkínzásnak tartják a forgalmazását, hiszen a tenyésztőknél erőszakkal tömik a madarakat annak érdekében, hogy a májuk kellő méretűre duzzadjon — olvashatjuk a Marie Claire cikkében.

Kezdetben Károly csak saját otthonában döntött így, azóta viszont a tilalmat többek között érvénybe hozták Balmoralban, Sandringhamben, a windsori kastélyban, valamint a Buckingham-palotában is. Tulajdonképpen nem meglepő, hogy III. Károly még saját családjával szemben is ilyen szigort mutat a témában, hiszen a döntése egybecseng a hosszútávú céljaival az állat- és környezetvédelem területén.

Károly király egyébként hivatalosan még nincs megkoronázva, hiszen arra még várni kell pár hónapot. A ceremónia szervezése már javában zajlik, ebben pedig Vilmos herceg is nagy szerepet vállal, mint soron következő trónörökös. Az ünnepség menetével kapcsolatban már most számos jelentős változattásra fény derült, melyekről egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Nyitókép: Getty