Harry herceg

Egyre kevesebben látnák szívesen Harry herceget apja koronázásán​

Harry herceg nemrég megjelent memoárja erőteljes indulatokat váltott ki a királyi család rajongóiból. Eddig is kérdéses volt, hogy Meghan Markle-ék részt vehetnek-e Károly király koronázásán, azonban most már a közvélemény szerint sem kellene meghívni őket.


Még 2022-ben napvilágot látott a Harry és Meghan című dokusorozat, amiben a hercegi pár lerántotta a leplet számos királyi családon belüli titokról. Az epizódokat nézve sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy ezt követően meghívják-e őket a májusi koronázásra. Az akkori szakértői véleményekről egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Akkor még nem lehetett tudni, hogy a nagyobb botrány csak 2023 elején érkezik majd. Harry Tartalék című memoárja olyan belsős ügyekbe avatta be az olvasókat, amikbe talán nem kellett volna. Többek között mesélt a közte és Vilmos herceg közti, fizikai erőszakig fajult vitákról, illetve Károly király legnagyobb apai hiányosságairól is.

Azt is bevallotta, hogy fiatalon ellenezte Károly és Kamilla házasságát.

Mindezeket követően — bár a könyv kasszasiker lett és rekordot is döntött az eladásaival — Harry herceg és Markle tekintélye és megítélése visszaesett. Egy korábbi írásunkban beszámoltunk róla, hogy egy közvélemény-kutatás szerint sokan jobban kedvelik a kegyvesztett András herceget, mint Sussex hercegét és hercegnéjéét.

Most egy új felmérés eredményei bebizonyították, hogy a brit lakosság túlnyomó része nem látná szívesen Harryéket a király koronázásán. A 18-24 évesek körében 59 százalék nyilatkozott úgy, hogy meg kellene hívni őket, míg 22 százalék szerint nem. A 65 év felettiek esetében csupán 29 százalék szavazott a meghívás mellett.

Összességében a britek kevesebb mint fele szerint kellene Harrynek ott lennie apja oldalán. A közvélemény 55 százaléka úgy vélekedik, hogy még a sussexi hercegi címet is el kellene venni Harrytől a könyve tartalma miatt — olvashatjuk az Independent cikkében.

Királyi szakértők azt mondták, hogy jelenleg a kibékülést lehetetlennek tartják. Egy másik, királyi családhoz közel álló nyilatkozó arról számolt be, hogy bár küldhetnek egy hivatalos kötelességek nélküli meghívót Harry hercegéknek, azonban úgy vélik, hogy valószínűleg találnának egy kifogást, hogy ne kelljen megjelenniük.

Nyitókép: Getty