Clara Phillips

Hollywood első női pszichopatája, aki hidegvérrel ölt féltékenységében

A pszichopata Clara Phillips története még a húszas évek hollywoodi botrányra éhes világában is rendkívülinek számított.


Clara Phillipsről szól aTenfold More Wicked krimi podcast negyedik évadának első, Tiger Woman című adása, aki 1922 júliusában brutálisan meggyilkolt egy másik fiatal nőt egy szeghúzó kalapáccsal.

Phillips házasságán keresztül rokonságban állt az Egyesült Államok egyik legjelentősebb családjával – a Mellons-okkal, egy pittsburgh-i székhelyű bank- és olajdinasztiával. Egyedülállóan bájos figura volt, aki elbűvölte a médiát a jó megjelenésével és a férje iránti vonzalmának kinyilvánításával – még akkor is, amikor bíróság elé állt a (tévesen) romantikus riválisnak tartott, 21 éves Alberta Meadows szörnyűséges meggyilkolása miatt.

Phillips volt az egyik első női pszichopata, aki megjelent a közbeszédben.

A „pszichopata” kifejezés akkor még nem került be a nyilvános nyelvhasználatba és a médiának két alapvető narratívája volt a gyilkosokról.

„Voltak az őrült, dühöngő emberek, akik gyilkoltak, és voltak olyanok, akiknél pszichológiai törést okozott valami, például egy őt megcsaló házastárs. De nem volt szó még hideg, szívtelen gyilkos, aki képtelen az empátiára vagy a megbánásra”

– mondja Kate Winkler Dawson, aTenfold More Wicked podcast műsorvzetője és az austini Texasi Egyetem újságíró-professzora.

Pedig Phillips pont ilyen volt. Tetteit kezdetben hirtelen felindulásból elkövetett bűncselekménynek titulálták, ami Dawson szerint nem is állhatna távolabb az igazságtól.

„Száz százalékig előre megfontolt volt. „A pszichopátiával a céljuk a cél elérése maga, és minden akadályt elhárítanak ennek érdekében. Clara úgy gondolta, hogy akadálya van a házasságának"

– mondta.

Phillips és férje néhány évvel korábban Texasból Los Angelesbe költöztek. Armor Phillips a Mellon családból száramzott, de aszegényebb ágából, akik Texasba mentek – nem a multimilliomos és a milliárdosok ágához. Armor nem volt pénzügyi mester, de tehetséges fintor és szélhámos volt, és tökéletes partnerre talált a csinos, labilis Clarában, akit aztán feleségül vett.

Clara családi előtörténete nem volt a legmegnyugtatóbb, több, nagyon erőszakos rokona is volt. Clara is köztudottan manipulatív volt, többek között egy történetet is kitalált arról, hogy gyerekkorában elrabolták. Később, táncosnőként összeveszett más showgirl-ekkel is, de férjével is állandóan harcolt, miközben hevesen odadó is volt vele. Amikor meghallotta, hogy egy szomszéd arról pletykál, hogy Armornak viszonya van Alberta Meadows-szal, a fiatalon megözvegyült bankpénztárossal, Phillips tervet dolgozott ki.

Egy nap Phillips bevásárolni ment egy hardverboltba, barátja és showgirl-társa, Peggy Caffee társaságában. Phillips felkapott egy kalapácsot, és megkérdezte az üzlet alkalmazottját, meg lehet-e vele ölni egy nőt. Feltételezve, hogy viccelt, az ügyintéző állítólag azt válaszolta: „igen, ha elég erősen megütöd vele".

Másnap Phillips és Caffee megjelent Meadows munkahelyén. Phillips, aki azt állította, hogy részeg, megkérte Meadows-t, hogy vigye el őket egy, a Montecito Drive-on lévő házhoz, amely elég távol esett tőlük. Mikor már elhagyták a várost, megkérte Meadowst, hogy szálljon ki az autóból, hogy megbeszéljen vele valamit – majd szembesítte őt a férjével való viszonyával. Miután a nő hevesen tagadta a vádakat, Phillips kalapáccsal halálosan megverte Meadowst, miközben Caffee lefagyva ült az autóban.

Brutális volt. Több Los Angeles-i rendőr is azt mondta, hogy még soha nem látott ilyesmit. Phillips több mint ötvenszer ütötte meg Meadows-t, ráadásul egy sziklát gördített a nő holttestére, mielőtt Meadows autójával hazahajtott és vidáman bevallott mindent a férjének. Armor másnap reggel felültette a nőt egy Texas felé tartó vonatra, majd elment a rendőrségre.

Amikor Clara Phillips-t visszahurcolták Los Angeles-be, hogy bíróság elé álljon, a média reflektorfényében találta magát, amire örökké vágyott. Kacérkodott az újságírókkal és kinyilvánította szerelmét férje iránt.

A vallási fundamentalisták, akiknek jelnléte erőteljesen jellemezte Los Angeles-t abban a korszakban, az esetet arra használták, hogy rámutassanak a korszak erkölcstelenségére.

Egy elképesztő per után, beleértve azt a pillanatot is, amikor Phillips-ről leolvadt a máz, és torkaszakadtából üvöltött a a tárgyaláson tanúként jelenlévő Caffee-vel, a „Tigrisnőt” tíz év börtönbüntetésre ítélték másodfokú gyilkosság vádjával.

Később úgy döntött, San Quentin nem a megfelelő hely neki, ezért szökést szervezett a megyei börtönből. Ennek részletei nem igazán ismertek, több történet is kering róla, az egyik szerint a tetőn mászott ki, ahonnan két-három emeletet zuhant. De mivel volt segítsége, többek között a férje, a legvalószínűbb, hogy egyszerűen kifizették az óvadékot, és Phillips kisétált a börtönből, ahonnan Mexikóba, majd Hondurasba menekült, ahol több hetet töltött, mielőtt újra elfogták.

(New York Post)

Nyitókép: Twitter / New York Post