Egy Kleopátráról készített illusztráció

Ők voltak a történelem leghatalmasabb női uralkodói

A közhiedelemmel ellentétben a nők a történelemben többször is nagyhatalmú uralkodókként voltak jelen. Hadvezér, politikus és újító parancsoló szerepkörökben is megállták a helyüket. Alábbi cikkünkbe összegyűjtöttünk néhányat a leghatalmasabb női vezetők közül.


Hatsepszut fáraó

Hatsepszut férje, II. Thutmose fáraó mellett került először közel az uralkodáshoz. Később, amikor a férfi elhunyt, a házaspár legidősebb fia került trónra, akinek anyja volt éveken keresztül a régense. Bár sok történész szerint ez trónfosztásnak minősült, mások úgy vélik, hogy ez egy szükségszerű lépés volt abban az időben. Muszáj volt átvennie az irányítást annak érdekében, hogy más családok ne akarjanak a helyükre lépni.

Nevéhez elsősorban közmunkaprojektek fűződnek, melyek mindegyikével a nép helyzetét próbálta javítani. Írásos emlékekben elsősorban „Őfelsége”, „Ő maga" vagy lánya” néven illették.

Nofertiti

Nofertiti Egyiptom virágzásának idején uralkodott férje, Ehnaton fáraó mellett. Első feleségként több előjog is megillette őt, viszont kétségtelenül nagy szerepet is vállalt a nagy döntések meghozásánál. A nő nem gazdag családból származott, így házassága egyáltalán nem politikai célzatú volt. A fennmaradt emlékek mindegyikén szerelmespárként ábrázolták az uralkodót és Nofertitit.

Többek között a vallási szertartásokon is komoly feladatok hárultak rá, a nép szemében pedig ő volt a második személy Egyiptom élén.

Livia Drusilla Augusta

Livia volt Róma első császárnéja. Férjét, Augustust folyamatosan támogatta, többek között akkor is, amikor Rómát birodalommá alakította. A háttérben komoly vezetőként vette ki részét a döntéshozásban, illetve titokban segítette fiát, Tiberiust, hogy a császár halála után ő lehessen az uralkodó.

Számos pletyka szól arról, hogy Livia megölte férje jogos örököseit, hogy segítse fiát előrejutni a ranglétrán. Emellett sokan azzal is meggyanúsították, hogy Augustus haláláért is ő volt a felelős.

VII. Kleopátra

Ő volt Egyiptom utolsó uralkodója a római megszállás előtt. Több nyelven kommunikált, kiemelkedő diplomáciai képességekkel rendelkezett, illetve katonai vezetőként is megállta a helyét. Többek között uralkodása alatt békét kötött Julius Caesarral és Marcus Antoniusszal is, hogy visszaszerezze a rómaiak által elfoglalt egyiptomi területeket.

Korábban már több alkalommal is foglalkoztunk a nők történelmi szerepeivel. Így írtunk már például a háborúk legismertebb, veszedelmes női harcosairól is. Kapcsolódó cikkünket itt tudod elolvasni.

Nyitókép: Shutterstock