Fiatal nő a kanapén ülve meditál

3 nyugtató tevékenység, mely valójában fokozza a szorongást

Van néhány gyakorinak mondható szokás, melyről azt gondolnánk, hogy megnyugtat minket, de valójában csak fokozza a stresszt és a szorongást.


Amikor túlterhel minket a stressz, sokszor ösztönösen összegömbölyödünk és nehezen találjuk a módját, hogy kikerüljünk ebből az állapotból. Sokan a tévézést, telefonozást választják, hogy megnyugtassák magukat, azonban ezek a cselekedetek nem segítenek a stresszint csökkentésében.

„Olyan dolgokat teszek, amelyek súlyosbítják a stresszt”

– mondta Niro Feliciano pszichoterapeuta és szerző a HuffPostnak.

„És tudom, hogy ezeket teszem, de emberként ez természetes.”

A stresszcsapdákba sokszor még a terapeuták is beleesnek – árulta el. Mutatjuk a szakemberek szerinti legrosszabb stresszkezelő cselekvéseket, melyek valójában súlyosbítják a feszültséget.

1. Tévézés

„Emberként mindannyiunknak szüksége van időnként a menekülés és a kényeztetés pillanataira, de az nem ugyanaz, mintha megküzdési mechanizmusokat hoznánk létre ezekből”

– mondta Sadaf pszichoterapeuta.

Az olyan típusú viselkedések, mint például a tévézés, gyakran az érzelmek elkerülésének egy formája, ami azonban még több stresszhez vezethet.

„A kutatások azt mutatják, hogy a nehéz gondolatok hosszú ideig tartó elfojtása rossz mentális és fizikai egészséghez vezethet”

– magyarázta Siddiqi.

„Az erős érzelmeket érezni, feldolgozni és kezelni kell.”

A televíziózás helyett próbáljunk meg olyan technikákra összpontosítani, amelyek azonnal oldják a stresszt. Ilyen például a séta, a tánc, egy számunkra kedves lejátszási lista vagy egy jó beszélgetés egy baráttal.

Ezeken kívül alkalmazhatunk légzőgyakorlatokat is, illetve a gyors zuhanyzás is sokat segíthet az állapotunkon. A meleg víz ugyanis ellazíthatja az izmokat és csökkentheti a feszültséget, míg a hideg víz javíthatja a keringést és csökkentheti a kortizolszintet.

A hosszú távú stresszkezeléshez Siddiqi olyan rutin kialakítását javasolja, amely magában foglalja a mozgást, az egészséges alvást, a meditációt, a teljes értékű ételeket, a folyadékbevitelt és a terápiát.

2. Fehér zaj hallgatása

„A fehér zaj növeli a szorongást”

– mondta Priya Tahim, okleveles terapeuta.

„A hangok hatására a gondolatok egy spirálba kerülnek és olyan, mintha kapnának egy koffeines rúgást.”

Bár a fehér zaj egyeseknek segíthet ellazulni, ha meditációval együtt alkalmazzák, de Tahim szerint egyesek számára túlságosan stimuláló lehet a magasabb hangfrekvencia.

Tanácsa szerint hallgassunk inkább egy nyugtató lejátszási listát, mely lágy vagy romantikus hangulatú dalokat tartalmaz és lehetővé teszi az agy számára az ellazulást.

A lassú, nyugtató tempójú zenehallgatás segíthet a fizikai ellazulásban és az elme lecsendesítésében - magyarázta.

3. A stressz ignorálása

„Az elkerülés soha nem működik. Csak súlyosbítja a helyzetet”

– mondta Jeffrey Barnett, a Loyola University Maryland pszichológiaprofesszora.

Barnett úgy gondolja, hogy az, ha úgy teszünk, mintha a stressz nem is léteznek, csak ront az állapotunkon. Alternatív megoldásként inkább adj engedélyt magadnak arra, hogy szünetet tarts és valami pihentető, üdítő dolgot csinálj.

Hangsúlyozta továbbá a stresszmegelőző gyakorlatok fontosságát, mint például a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő pihenés és az, hogy ne legyünk túl szigorúak önmagunkkal.

A legfontosabb: megtalálni azt a technikát, ami számunkra működik

Próbáljunk meg türelemmel lenni magunk felé, ugyanis Siddiqi rámutatott, hogy a számunkra jó stressz kezelő technika megtalálása igényelhet némi időt és több sikertelen próbálkozást is.

Csak azért, mert egy technika valaki másnál hatékony, nem jelenti azt, hogy nálunk is működni fog. A legjobb, amit tehetünk, hogy addig próbálgatjuk a gyakorlatokat, amíg meg nem találjuk azokat, amelyek a legmegnyugtatóbbak számunkra.

Nyitókép: Shutterstock

(HuffPost)