A Stranger Things szereplői

7 égető kérdés, melyekre választ adott a Stranger Things új évadja


A Stranger Things az ötödik évadjával befejeződik, így a negyedik szezon rengeteg, eddig megválaszolatlan kérdésre ad választ. A rajongók sokra közülük már az első részek óta várnak. Alábbi cikkünkben 7 ilyen megvilágosodott rejtélyt gyűjtöttünk össze. Vigyázat, spoilerek következnek

1. Mi történt a többi számmal ellátott gyerekkel?

A széria eleje óta egy örök kérdés volt, hogy mi történt a többi szupererővel rendelkező fiatallal, vagyis Tizenegy testvéreivel. A negyedik évad első felében kiderül, hogy 001 brutálisan meggyilkolta őket, valamint az alkalmazottak nagy részét is a Hawkins-i laborban. Ez után Tizenegy legyőzte őt és száműzte a Hellyel lefelébe, ahol a szezon főgonosza, Vekna lett belőle.

2. Ki volt 001?

A korábbi évadokban a követők csak Tizenegy és Kalin történetét ismerhették, a többi gyermek kiléte viszont rejtély maradt, kezdve az első számot viselővel. Mint kiderült Henry Creel rendelkezett először telekinetikus képességekkel, melyet arra használt, hogy állatokat öljön a háza körül és kísértse családját. A fiú anyja ezért kereste fel Dr. Brennert és segítséget kért tőle.

Henry ezt nem nézte jó szemmel, így megtorlásként megölte az anyját és a húgát, apja kivégzésére azonban már nem volt ereje. Míg kómában volt, az idősebb Creelt felelősségre vonták családja meggyilkolásáért. A fiú az ébredését követően Brenner elsőszámú alanya lett, akiből aztán a többi gyermek képességeit is fejlesztették.

3. Dr. Brenner meghalt, vagy még mindig él?

Az első évad végén úgy tűnt, hogy a doktort megölte a Demagorgon, a második szezonban viszont volt némi utalás a túlélésére. Az új részek bebizonyították, hogy pár karcolással megúszta a merényletet és Dr. Sam Owens-szel dolgozik a Nina-projekten Tizenegy képességeinek visszaszerzésén. Az is látszik, hogy valójában sosem maradt távol a fiataloktól, csupán rejtőzködve követte őket a háttérből.

4. Tizenegy visszakaphatja még az erejét?

A harmadik évadban a szuperképességekkel bíró lány látszólag elvesztette az erejét, ezt pedig neki is nehéz megszoknia. Azonban az új gondok megjelenésével nem is az volt a kérdés, hogy visszaszerezheti-e őket, hanem hogy miként. A válasz Brenner Nina-projektje, mellyel Tizenegy ismét átélheti traumatikus élményeit kiskorából, hogy visszanyerje azt, amit elvesztett.

5. Milyen évet írnak a Hellyel lefelében?

Azt eddig is tudhatták a nézők, hogy a Hellyel lefelé egy párhuzamos dimenzió, ellenben az ottani időre nem fektettek nagy hangsúlyt. Egészen mostanáig. Amíg Nancyék abban a világban vannak rájönnek, hogy a sötét hely 1983. november 6-án ragadt, vagyis azon a napon, melyen az első évadban Will eltűnt és amikor Eleven megnyitotta a kaput.

6. Hogyan halt meg valójában Hopper lánya?

Hopper lányának haláláról nagyon sok teória született az évek során. Most fény derült arra, hogy a valóság sokkal tragikusabb, mint azt el lehetett képzelni. Hopper a vegyészhadtesthez került, amikor behívták a vietnámi háborúba. Szolgálata alatt veszélyes vegyi anyagoknak volt kitéve folyamatosan, melyeknek következtében a harcok után több katonatársának is a gyereke halva született vagy test-szellemi deformitásokkal.

A serif ezt eltitkolta feleségétől, majd született egy egészségesnek kinéző lányuk, aki végül rákban hunyt el nagyon fiatalon.

7. Nancy még mindig érez valamit Steve iránt?

Nancy Wheeler és Steve Harrington az első évadban randiztak, de elég egyértelmű volt, hogy a lány szíve Jonathan Byers felé húz jobban. A következő években nem úgy tűnt, hogy kettejük között még lehet valami, ellenben a negyedik felvonás eddig megjelent részeiben több utalás is esett kettejük érzelmeinek fellángolására.