Nő kettétör egy cigarettát

Egy új okos-nyaklánc segíti a dohányzásról való leszokást

Egy jelenleg fejlesztés alatt álló, viselhető intelligens eszköz nagy segítség lehet a dohányzásról való leszokásban.


A SmokeMon nevű okos-nyaklánc hőérzékelő technológiát rejt, mely egy napon szemmel tarthatja a dohányosokat miközben rágyújtanak és eldöntheti, hogy szükségük van-e segítségre a leszokáshoz.

Az eszköz egyelőre még csak egy egyszerű kék dobozból áll, amely hőérzékelő technológiát rejt. A későbbi tervek szerint stílusos medál lesz, amely bármilyen divatízlésnek megfelel.

Amennyiben dohányzol, már biztosan tudod, hogy ez a rossz szokás nem csak a te, hanem a körülötted élők egészségét is veszélyezteti és befolyásolhatja, akár generációkon át.

A dohányzás káros hatásai miatt ma már számtalan tudományosan alátámasztott módszer létezik a leszokáshoz. Ahogyan a kutatók egyre többet tudnak meg a leszokni vágyó dohányosok viselkedéséről, úgy alakítják tovább a legjobb leszokási módszereket, mint például az okos-nyakláncot is.

A megfigyelő eszköz kifejlesztését az amerikai Northwestern Egyetem kutatói vezetik azzal a céllal, hogy a dohányzók leszokását segítsék azáltal, hogy megértik a dohányzási szokásaikat, amelyek a régi szokásokhoz való visszatérést jelezhetik.

Az új okos-nyaklánc legnagyobb előnye, hogy a dohányzási viselkedést pontosabban érzékeli, mint bármely más prototípus készülék.

Az akkumulátorral működő eszköz hőérzékelőkkel figyeli a meggyújtott cigaretta hegyéről sugárzó hőt, és információt gyűjt minden egyes szálról. Ezek a mérések főként ezeket a részleteket tartalmazzák: slukkok száma, belélegzett füst mennyisége és a szívások között eltelt idő.

A kutatók szerint az eddigi vizsgálataik eredményei alapján az okos eszköz roppant ígéretesnek bizonyult a dohányzásról való leszokás elősegítésére, de megjegyezték, hogy további adatokra van szükségük az eszköz fejlesztéséhez. Illetve vannak még egyéb korlátozások is, például az, hogy az eszköz teljesítményét befolyásolja a hőmérséklet, főként a hideg levegő.

„Most már elkezdhetjük tesztelni ennek az eszköznek a hatékonyságát a dohányzásról való leszokási programok sikerességének javításában azáltal, hogy megakadályozzuk a visszaesést a leszokni szándékozó dohányosoknál”

– mondta a kutatás szerzője.