Picasso képe egy kiállításon

​50 éve halt meg Picasso – 4 város, ahova a rajongójaként muszáj ellátogatnod

Bár Pablo Picasso felnőtt életét Franciaországban élte le, de a korai spanyolországi éveit a legmeghatározóbbak között tartják számon.


2023. április 8-án volt 50 éve, hogy a málagai születésű művész meghalt, ezért a spanyol városok kiállítások sorozatával ünneplik az életét. A kiállítások azt vizsgálják, hogy Picassóra milyen hatással voltak azok a helyek, ahol élt, tanult és dolgozott. Ezeket gyűjtöttük most össze a Wanderlust segítségével.

1. Málaga

Málagában született Picasso 1881-ben, a város 2023-ban három időszaki kiállítást is rendez a tiszteletére.

A Picasso: Anyag és test (2023. augusztus 9. és szeptember 10. között) a málagai Museo Picasso Málagában látható, és Picasso emberi test iránti vonzalmának szenteli magát. A Museo Picasso rendezte Picasso visszhangja (2023. október 3. - 2024. március 31.) című kiállítás a művész világra és a mai művészeti életre gyakorolt hatását vizsgálja. A Museo Casa Natal Picasso kiállítása (The Stages of Picasso) (2023. június 21. - október 1.) kronológiai utazást tesz Picasso munkásságán keresztül, Picasso életének fontos szakaszai szerint tagolva.

​2. A Coruña

Indulj Spanyolország északnyugati partvidékére, és tölts időt A Coruñában, a galiciai városban, ahol Picasso gyermekkorának éveit töltötte. Itt élte át élete monumentális pillanatait is, élete első kiállításától kezdve a nővére haláláig.

Az A Coruña Szépművészeti Múzeum Picasso: Fehér a kék emlékben címmel rendez kiállítást (április 23. - június 23.). A tárlat az A Coruñában készült korai munkáit tárja fel, és azt, hogy ezek hogyan épültek át későbbi remekműveibe.

​3. Barcelona

Picasso tizenéves korában Barcelonába ment, 13 éves korától az ottani Képzőművészeti Iskolába járt. A város építészete számos művét inspirálta. A Museu Picasso Barcelonában két időszaki kiállítás is megtekinthető. A tavasz és a nyár folyamán bejárhatod a Lehetséges, hogy ezt előttem is meg tudták csinálni? Picasso és spanyol kerámiák című Museu del Disseny de Barcelona gyűjteményt (2022. június 1. - 2023. szeptember 30.).

Talán még csábítóbb a Miró-Picasso (2023. október 10-től 2023. február 25-ig). Ez az első ilyen jellegű kiállítás, amelynek társszervezője a Fundación Joan Miró. A gyűjtemény Picasso és Miró barátságát vizsgálja dokumentumokon és egyéb írásos kommunikáción keresztül, de figyelemmel kíséri a Barcelonához fűződő kapcsolatukat is. Véletlenül szintén pont 2023-ban lesz 40 éve, hogy Miró elhunyt.

​4. Madrid

A spanyol főváros − ahol Picasso 16 évesen a Képzőművészeti Akadémiára járt − 2023-ban nyolc helyszínen nyolc kiállításnak ad otthont. Hogy csak néhányat említsünk a legjelentősebbek közül: a Picasso - El Greco (június 13. és szeptember 17. között) a Prado Múzeumban a két művész munkásságát összehasonlító kiállítás.

A La Casa Encendida kulturális központban Az utolsó Picasso című kiállítást nézhetjük meg (május 19. és szeptember 17. között). Ahogy a neve is mutatja, ez a kiállítás Picasso utolsó éveinek munkásságát mutatja be. Ősszel és télen a Picasso. The Sacred and the Profane (2023. október 4. - 2024. január 14.) a Thyssen-Bornemisza Nemzeti Múzeumban Picasso azon képességét viszgálja, hogy korábbi témáit hogyan értelmezte újra.

Nyitókép: unsplash