Barna hajú lány a kanapén ülve eszik szomorúan

8 étel, ami a depresszió és a szorongás kialakulásához vezet

Ahogyan az ételek hozzájárulhatnak az egészségünkhöz és a jóllétünkhöz, ugyan ez igaz fordítva is. Ha nem figyelünk oda arra, mit eszünk, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy többet szorongunk és depresszió jeleit mutatjuk.


De vajon mely ételekre igaz ez? A mentális egészségünk érdekében mindenképp azt tanácsoljuk, hogy amennyire csak lehet, kerüld ezeket az ételeket.

Amikor az amerikai orvosi egyetemi kutatók elkezdték feltárni azt az elméletet, hogy a feldolgozott élelmiszerek hozzájárulnak a rossz mentális egészséghez, azt találták, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek tehetnek erről a leginkább.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek kereskedelmi forgalomban előállított kényelmi élelmiszertermékek, amelyek alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak teljes élelmiszer összetevőket, gyakran hiányoznak belőlük az alapvető tápanyagok, és gyakran tartalmaznak adalékanyagokat, például aromákat, színezékeket és egyéb olyan termékeket, amelyek vonzóbbá teszik az ételt a fogyasztók számára. Más szóval, semmiképpen sem hasonlítanak az eredeti táplálékforrásra, amelyből készültek.

Az ultra-feldolgozott termékek általában gyorsan és egyszerűen elkészíthetők vagy már fogyasztásra készek és olcsóbbak, mint a teljes értékű élelmiszerek, különösen, ha bolti márkáktól kaphatók. Ez segít megmagyarázni, hogy az Egyesült Államokban értékesített csomagolt élelmiszerek több mint 70 százaléka miért minősül ultra-feldolgozott élelmiszernek, és ezek az ételek az országban elfogyasztott összes kalória körülbelül 60 százalékát teszik ki.

A kutatás során a tanulmány szerzői meg tudták nevezni a nyolc leggyakrabban fogyasztott ultra-feldolgozott élelmiszert, amik ezek, vagy ezeket tartalmazzák:

  • Cukorral édesített italok
  • Rekonstituált húskészítmények
  • Csomagolt nassolni való ételek
  • Hasábburgonya
  • Reggeli gabonapelyhek
  • Kekszek
  • Torta
  • Kenyér

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerekben használt adalékanyagok, mint például a mesterséges édesítőszerek és emulgeálószerek, összefüggésbe hozhatók az agyban bekövetkező változásokkal, fokozott gyulladással és megváltozott anyagcserével.

Más tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknél hiányoznak az alapvető tápanyagok az étrendjükből, és nagy mennyiségű, magas cukortartalmú ételt fogyasztanak, lényegesen nagyobb a depresszió és a szorongás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik egészségesebb étrendet, például mediterrán stílusút folytatnak, természetes, tápanyagban gazdag és kevésbé feldolgozott élelmiszerek, például tenger gyümölcsei, zöldségek, olívaolaj, hüvelyesek és diófélék – írja a Psychology Today.

Nyitókép: Shutterstock