Szomorú lány ül a kanapé előtt

Ha így neveled a gyereked, komoly mentális következményei lehetnek

A pszichológiai ellenségeskedés ugyanolyan rossz, vagy még rosszabb lehet, mint a fizikai ellenségeskedés, ahogy azt a tanulmányok gyakran megállapították.


Egy tanulmány szerint az ellenséges szülői stílus 150 százalékkal növeli a gyermekek mentális egészségi problémáinak kialakulásának esélyét. Ez a magatartás magában foglalhatja a rendszeres fizikai büntetést, kiabálást a gyermekekkel, az önbecsülésük lerombolását és a véletlenszerű, szeszélyes büntetések kiosztását.

A pszichológiai ellenségeskedés sok tekintetben ugyanolyan rossz, vagy rosszabb lehet, mint a fizikai ellenségeskedés, állapították meg gyakran a tanulmányok.

A kutatásban több mint 7000 3, 5 és 9 éves gyermek vett részt, akiket a Growing Up In Ireland című tanulmány részeként követtek nyomon.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyermekek 10 százalékánál magas volt a mentális egészségügyi problémák kockázata.

A kutatás mindenféle kérdésre kiterjedt:

  • internalizáló tünetek: szociális visszahúzódás és szorongás.
  • externalizáló tünetek: agresszió, hiperaktivitás és impulzivitás.

Ioannis Katsantonis, a tanulmány első szerzője a következőket mondta:

„Az a tény, hogy minden tizedik gyermek a mentális egészségügyi problémák szempontjából magas kockázati kategóriába tartozott, aggodalomra ad okot, és tisztában kell lennünk azzal, hogy a szülői szerep milyen szerepet játszhat ebben. Egy pillanatig sem azt sugalljuk, hogy a szülőknek ne kellene határozott határokat szabniuk gyermekeik viselkedésének, de a mentális egészségre gyakorolt hatásokat figyelembe véve nehéz igazolni a gyakori kemény fegyelmezést.”

A tanulmányban a szülőket aszerint értékelték, hogy mennyire alkalmazzák ezt a három nevelési stílust:

  • Meleg szülői magatartás: a gyermek igényeit támogató
  • Következetes: világos határok és elvárások felállítása
  • Ellenséges: pszichésen és/vagy fizikailag rosszindulatú.

A kutatók szerint az ellenséges szülői magatartás 150 százalékkal növelte annak kockázatát, hogy a gyermekek 9 éves korukban mentális problémákkal küzdenek.

A szülői stílus azonban nem volt az egyetlen tényező: a kevésbé tehetős családokból, az egyszülős családokból és a női gyermekeknél nagyobb volt a mentális egészségügyi problémák kockázata.

Dr. Jennifer Symonds, a tanulmány társszerzője elmondta, eredményeik annak fontosságát hangsúlyozzák, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a szülőket támogassuk abban, hogy gyermekeiket meleg és pozitív nevelésben részesítsék, különösen akkor, ha a tágabb körülmények miatt a gyermekeket a rossz mentális egészségi állapot kockázata fenyegeti.

„Az ellenséges otthoni érzelmi légkör elkerülése nem feltétlenül akadályozza meg a rossz mentális egészségi eredmények kialakulását, de valószínűleg segít.”

Katsantonis szerint a veszélyeztetett gyermekeket megfelelő támogatásban kell részesíteni.

„A megfelelő támogatás lehet olyan egyszerű dolog is, mint az új szülőknek világos, naprakész információkat adni arról, hogyan lehet a legjobban kezelni a kisgyermekek viselkedését a különböző helyzetekben. Egyértelműen fennáll a veszélye annak, hogy a szülői stílus súlyosbíthatja a mentális egészségi kockázatokat. Ez olyasvalami, aminek kezelése érdekében könnyen tehetünk lépéseket.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock