Gyermekét ölelő anya

4 mód, hogyan betegítheti meg gyerekét a helikopter szülő

Bár azt hiszik, hogy biztonságban és egészségben tartják a gyerekeiket, valójában elszigeteltséget és önbizalomhiányt okoznak nekik.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a helikopter szülő nevelési stílus az egyik legrosszabb dolog, amit a gyermekkel tehetnek.

A Julie Lythcott-Haims, a Stanford egykori dékánja és a How to Raise an Adult: Break Free Free of the Overparenting Trap and Prepare Your Kid for Success (Szabadulj ki a túlszülői csapdából, és készítsd fel a gyerekedet a sikerre) című könyv írója az egyetemen töltött ideje alatt megfigyelte, hogy azok a diákok, akik a legjobb tanulmányi eredményeket érték el, mindig azok voltak, akik nagyobb önállósággal nőttek fel, még akkor is, ha ez több bökkenőt jelentett az út során.

Meglepő módon azt is megtudta, hogy azok a diákok, akik a legrosszabbul teljesítettek az iskolában, és akiknek végül több mentális problémájuk volt, helikopterszülőkkel nőttek fel.

Utóbbiak próbálják megvédeni a gyerekeiket, és a legjobb életet biztosítani nekik, de amikor állandóan a gyermekeik felett őrködnek, irányítanak és felügyelik őket, valójában többet ártanak, mint használnak.

Íme 4 mód, hogy a helikopterszülői viselkedés megbetegíti a gyereket:

1. Növeli a mentális betegségek és fóbiák kialakulásának esélyét

A gyerekeknek függetlenségre van szükségük. Azáltal, hogy egyedül fedezik fel a világot, és megtanulják, hogyan irányítsák a környezetükben lévő dolgokat, erőt, önbizalmat és jellemet fejlesztenek. Azáltal, hogy elesnek, megtanulnak felállni.

Ellen Sandseter, a norvégiai Trondheimben található Queen Maud University College kisgyermekkori neveléssel foglalkozó professzorának kutatása szerint azok a gyerekek, akik kilencéves koruk előtt több időt töltenek önálló felfedezéssel, felnőttként kisebb valószínűséggel lesznek szorongásos és szeparációs problémákkal küzdenek. Hasonlóképpen, azok a gyerekek, akik 5 és 9 éves korukban megsérültek a magasból eséskor, 18 évesen kevésbé félnek a magasságtól. Ez kissé ellentmondásos, de a gyerekek kisebb sérülései és kudarcai önbizalmat adnak nekik.

Ezek a kudarcok megtanítják őket arra, hogy mik a határaik, és hogyan kezeljék magukat ijesztő helyzetekben. Megtanítják őket arra, hogyan kezeljék a kockázatokat (szemben azzal, hogy a kockázatokat helyettük kezeljék), és hogyan legyenek rugalmasak.

2. Növeli az asztma, az allergia és más érzékenységek kialakulásának esélyét

Az USA-ban az asztma aránya több mint 75 százalékkal nőtt 1980 és 1994 között, az öt év alatti gyermekeknél pedig az allergiák száma 160 százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint van egy kritikus születés utáni időszak az immunválaszban, amelyet a rendkívül tiszta háztartási környezet kisiklat.

Sőt, a Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban 2014-ben megjelent tanulmány szerint a tanyákon élő svájci és német gyerekeknél jelentősen kisebb volt az allergiák és az asztma kialakulásának kockázata.

A helikopterszülők egészségesen akarják tartani a gyerekeiket, ezért átfésülik otthonukat a kosztól és a tisztátalanságtól. Táskájukat, hátizsákjukat és autójukat kézfertőtlenítővel töltik meg. De a piszoknak, pornak, penésznek, növényeknek és állatoknak való kitettség gyermekkorban, nem csak szórakozás, hanem immunrendszerünk fejlődésének fontos része is. Ha steril környezetet teremtünk gyermekeink számára, akkor a valós világba való belépéskor megnövekedett betegség- és fertőzésveszélynek tesszük ki őket.

3. Megfosztja őket a saját játék- és szabadidős képességeik fejlesztésének lehetőségétől

A gyenge szabadidős készségek szinte minden rossz dologgal összefüggésbe hozhatók, ami velünk történhet – depresszió, szorongás, kábítószerrel való visszaélés, hátfájás, emésztési problémák, elhízás és még sok más. A lényeg: a szabadidős készségek és a játékosság: készség.

Már gyerekkorban meg kellene tanulnunk ezeket. Ki kellene találnunk, hogy mit csinálunk szívesen a szabadidőnkben, és mi az, amiért odavagyunk. Ha a gyermekkorunk tele van felügyelettel és ütemezett tevékenységekkel, akkor soha nem fejlesztjük ki ezeket a készségeket.

Még ha a gyermekünk jól is szórakozik, esetleg egy kosárlabda- vagy fociedzésen, az nem jelenti azt, hogy megtanul játszani. Akkor fut, amikor az edző azt mondja, hogy fusson. Megáll, amikor meghallja a sípszót. Tehát, bár sok ütemezett és felügyelt tevékenység a játék egyik formája, ezek nem szabad, felügyelet nélküli játékok.

4. Megtanítjuk őket a függőségre

Ha folyamatosan segítünk és felügyeljük a gyerekünket, megtanulják, hogy nem kell megpróbálniuk egyedül megoldani a konfliktusokat vagy problémákat, mert mindig ott vagyunk, hogy megtegyük helyettük. A gyerekeknek térre és függetlenségre van szükségük a szociális, érzelmi és kommunikációs készségek fejlesztéséhez. Arra születünk, hogy képesek vagyunk megtanulni ezeket, de nem arra, hogy ismerjük őket.

Sőt, ha minden alkalommal beavatkozunk, amikor a gyermekünk egy bukkanóba ütközik, megfosztjuk őt az esélytől, hogy rugalmasan fejlődjön és megküzdjön a problémákkal. Elvesszük tőlük azt a képességet, hogy meghallgassák, megértsék és tárgyaljanak a társaikkal. Nem fogják hirtelen, varázsütésre megtanulni ezeket a készségeket, amikor középiskolába vagy egyetemre mennek, felnőttkorukban sem lesznek hirtelen képesek hatékonyan kommunikálni egy nehéz munkatárssal vagy egy makacs főnökkel. Ezeket a készségeket már most el kell kezdeniük tanulni.

Ha folyamatosan emlékeztetjük a gyerekünket, hogy csinálja meg ezt, segítünk neki befejezni azt, helyettünk pedig más megcsinálja amazt, a gyerekek megtanulják, hogy nem kell felelősséget vállalniuk a saját házi feladatuk elkészítéséért, hogy ne felejtsék el visszavinni az engedélyt a tanáruknak, vagy hogy keményen dolgozzanak azért, hogy elérjék a kívánt eredményt.

A helikopter szülői magatartás megöli az elszámoltathatóságot. A gyerekek végül úgy érzik, hogy valakinek (nekünk, a tanáruknak, a korrepetitoruknak) többet kellett volna segítenie nekik.

A megoldás tehát az, hogy adjunk a gyerekeknek egy kis teret és függetlenséget, hogy megoldják a saját problémáikat és kitalálják, mi érdekli őket.

(Yourtango)

Nyitókép: Unsplash