Nő áll rövid nadrágban két copffal a kezében, a háttérben árnyék

3 módszer a belső gyermeki énünk gyógyítására

A gyermekkori traumák feldolgozásáról könnyebb beszélni, mint valóban megtenni. Előfordulhat, hogy többszöri nekifutással sem sikerült a benned élő traumatizált gyermeket meggyógyítanod, ezért mi cikkünkben három módszert sorolunk fel, melyekkel meggyógyíthatod a belső gyermeki éned.


Alakítsd át a narratívát

Azt mondják, hogy az idő segít a gyógyulásban, még akkor is, ha a gyermekkori traumáinkra való gondolás a jelenben is fájdalmas érzés. Próbáld meg átalakítani a gondolkozási sémádat. Ahelyett, hogy a tehetetlenség érzésével tekintenél vissza a nehéz múltra, gondolj inkább arra, hogy hány nehéz helyzetből sikerült kijönnöd. Függetlenül attól, hogy mennyire volt nehéz és normálatlan, a gyermekkorod formált téged olyan felnőtté, akivé mostanra váltál. Rengeteg sikeres embernek volt fájdalmas és nehéz gyermekkora, használd ezt inspirációként.

Egy, a Qualitative Social Work című szaklapban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik képesek voltak egy traumatikus élményt egy tágabb életnarratívába helyezni, nagyobb valószínűséggel gyógyultak meg belőle.

Felejtsd el a szégyent

A szégyen érzés egy súlyos önsanyargató érzelem, mely a legnehezebben leküzdhető, ha gyermekkorban bántalmazás vagy elhanyagoltság ért minket.

A szégyen alattomos érzés, mely a semmiből bukkanhat fel. Sokszor befolyásolja, hogy hogyan tekintsünk önmagunkra és késztethet minket rá, hogy kételkedjünk az értékeinkben. Azt az érzést keltheti, hogy mi nem érdemeljük meg a boldogságot vagy a szeretetet.

Egy, a Journal of Counseling Psychology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány úgy fogalmazta meg a szégyen érzését, mint valami, ami támadja az énünket. Valami, ami megtámadja az önbecsülést és a kontrollt. A szerzők szerint az emberek akkor tudnak a legnagyobb valószínűséggel talpra állni a szégyenérzetből, ha belekezdenek egy önrekonstrukciós folyamatba - olyan érzelmek előtérbe helyezésével, mint az elfogadás, a megértés és a kapcsolódás. Egy mentális terápia segíthet nekünk felgyorsítani ezt a folyamatot.

Engedd el az érzelmeket

A jelenlegi negatív gondolkodásod és érzelmeid nagy része valószínűleg a gyermekkorodból származó mély sebekre vezethető vissza, amikor talán nem volt lehetőséged arra, hogy szabadon és ítélkezés nélkül kifejezd őket.

De soha nem késő szabadjára engedni ezeket az érzelmeket. Azokon a napokon, amikor úgy érzed, hogy a fájdalmad terhe nyomja a válladat, add át magad az érzésnek és kiabáld ki a szívedből. A mély érzelmi fájdalom féktelen felszabadulásának érzése a gyógyulási folyamat része. Fogadd el ítélkezés nélkül.