Egy fiú és egy lány beszélget

Így kelthetsz jó első benyomást — a hallgatás vagy a beszéd tesz szimpatikussá?

Jó első benyomást kelteni sokaknak stresszes feladat. A legtöbb ember úgy érzi, hogy a teljes beszélgetésnek kevesebb mint a felét kell kitennie a saját mondandójának ahhoz, hogy a partner számára szimpatikus legyen. Valóban helyes ez az elmélet?


A Personality and Social Psychology Bulletin című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány rávilágít arra, hogy az emberek túlnyomó része szerint a társalgás maximum 45 százalékában szabad beszélnie ahhoz, hogy a másik szemében ne legyen túl idegesítő, de azért érdekes maradjon.

Úgy tűnik azonban, hogy a kicsit több beszéd valójában jobb stratégia.

A kutatási időszakban véletlenszerűen jelöltek ki embereket, majd párokba állították őket. A partnerek folyamatosan cserélődtek a kísérleti szakaszok váltakozásakor. Feladatuk az volt, hogy az első szegmensben 20, majd 30, 40, 50, 60, végezetül pedig 70 százalékában uralják a beszélgetést.

Végeredményként megállapították, hogy amikor egy alany többet beszélt, akkor a társaik sokkal szimpatikusabbnak találták, mint kevesebb közlés esetén. Ugyan csak egy kis létszámmal végzett egyszeri vizsgálat volt — melyben egyébként 116 résztvevő működött együtt —, a kinyert adatok mégis összecsengenek egy korábbi kutatás megállapításaival.

K\u00e9t l\u00e1ny hint\u00e1z\u00e1s k\u00f6zen besz\u00e9lget

Fotó: Shutterstock

Abban a tesztben random kijelöltek egy beszélőt és egy hallgatót, a párbeszédük végén pedig megkérdezték a nézőközönséget, hogy melyiküket találták szimpatikusabbnak az elhangzottak alapján. Legtöbben a kommunikatívabb felet válaszolták.

Ennek az lehet az oka, hogy az emberek többet tudtak meg róla, így úgy érezték, több közös vonás van közöttük.

A tanulmánynak az eredmények ellenére vannak problémái. Egyrészről nem tudták pontosan tükrözni a hétköznapi beszélgetéseket, melyekben az emberek saját maguk döntik el, mennyi ideig beszélnek, vagy hallgatnak. Ezt a jövőbeli kutatásoknak fontos figyelembe venniük a pontosabb adatokhoz.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a szakemberek csak 70 százalékig mentek el, annál több közléssel lefedett — és kevesebb hallgatással töltött — eredményekről nem születtek feljegyzések. Valószínű, hogy a párbeszéd teljes uralása nem keltene jó benyomást senkiről.

Minden esetre megállapítható, egy idegennel való találkozáskor az a szerencsésebb, ha próbálunk többet beszélni.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert