Barátnők befogják egymás szemét

Egy hatékony kommunikációs módszer, amitől bárki megkedvelhet

Mindenki vágyik mások szeretetére, éppen ezért ismerkedésnél olyannak próbálunk tűnni, akit kedvelhetnek. Ilyenkor viszont legtöbben ugyanabba a hibába esünk, vagyis akaratlanul a legellenszenvesebb oldalunkat mutatjuk. Pedig a megoldáshoz szükséges kommunikációs módszer egyszerűbb, mint hinnénk.


Egy újonnan megismert emberrel folytatott beszélgetés során a célunk az, hogy lenyűgözzük. Sajnos ennek a törekvésnek pont az az iróniája, hogy pont úgy viselkedünk tőle, mint az általánosan legkevésbé vonzónak talált személyek.

Például történeteinkkel és a megosztott információinkkal magabiztosságot és erőt próbálunk sugallni, annak ellenére, hogy tele vagyunk gátlásokkal, félelmekkel. Ezzel mindenki tisztában van, hiszen nincs olyan ember, akinek ne lennének hibái. Ezek kifejezése helyett hencegünk az eredményeinkkel, hogy általuk intelligensebbnek, bátrabbnak, így esetleg érdekesebbnek ítéljenek meg a társalgás után.

A vége ezeknek a próbálkozásoknak mindig ugyanaz. Arrogánsnak, önzőnek és megközelíthetetlennek ír le mások előtt. A megoldás viszont egyszerűbb, mint azt bárki hinné. Meg kell nyílni ahhoz, hogy a másik fél kényelmesebben érezze magát. A kötődés kialakításához ez egy elengedhetetlen lépés.

H\u00e1rom bar\u00e1tn\u0151 egy\u00fctt s\u00e9t\u00e1l

Fotó: Unsplash/Priscilla Du Preez

Kiváló példa erre, amikor egy gyermeket csúfolnak iskolában a pattanásai miatt. Egy felnőtt vagy egy idősebb társa akkor tud vele legkönnyebben kapcsolatot teremteni, ha ő is megoszt valamit, ami miatt gúnyolták korábban. Ennek köszönhetően kialakulhat egy kapcsolódási pont, így feszengés nélkül lehet beszélgetni.

A módszer tehát egyértelmű.

Ideje őszintén megnyílni munkatársak, ismerősök, vagy akár távoli családtagok előtt, hogy könnyedén feloldódjon a kezdeti feszültség. Ugyan valóban félelmetes dolog ennyire őszintének lenni valakivel, viszont garantáltan meghozza a várt hatást.