Kalapácsot tartó kéz aukció közben

Vagyonokért kelhet el Yves Saint Laurent egykori Van Gogh-festménye

45 millió dollárért (15 milliárd forint) kelhet el Vincent van Gogh Champs pres des Alpilles (Mezők az Alpilles közelében) című festménye, amelyet a művész a francia Saint-Rémy-i elmegyógyintézetben alkotott.

Az 1889-ben festett alkotás a jövő hónapban kerül árverésre a Christie's New York-i aukcióján, írja az Artnews.

A tájkép alkotása óta magántulajdonban maradt, és soha nem állították ki nyilvánosan. Korábban Yves Saint Laurent tervező és partnere, Pierre Bergé tulajdonában volt, akik 2003 körül eladták egy európai magángyűjtőnek. A festmény azóta még egyszer gazdát cserélt, azóta az ő tulajdonában van.

A Mezők az Alpilles közelében-tVincent van Gogh a dél-franciaországi Saint-Rémy-de-Provence közelében található elmegyógyintézet bejárata előtt készítette, ahol egy éven át kezelték egy sorozatos idegösszeomlást követően, amelynek következtében levágta a saját fülét.

„Ilyen minőségű művek Van Gogh érett korszakából ritkán találhatók a piacon"

– mondta el Vanessa Fusco, a Christie's New York-i árverésének társvezetője az ARTnewsnak, aki szerint a Mezők az Alpilles közelében „elválaszthatatlanul kötődik Vincent saját tragikus életrajzához”.

Vincent van Gogh Mez\u0151k az Alpilles k\u00f6zel\u00e9ben c\u00edm\u0171 festm\u00e9nye

Fotó: Twitter / The Art Newspaper

Van Gogh a festményt és több, má művét Joseph Roulin postásnak ajándékozta, akivel Arles-ban élve barátkozott össze. Roulin 1900-ig őrizte a művet, amikor eladta egy francia kereskedőnek.

A Mezők az Alpilles közelében március 1-jéig tekinthető meg a Christie's londoni központjában, az alkotás ezután az aukciósház tajpeji és hongkongi kirendeltségeire utazik, majd visszatér New Yorkba, ahol a május 11-i árverés előtt a nagyközönség is megtekintheti.