Rubik-kockát csavar egy női kéz

7 közkedvelt dolog, amiről nem is gondolnád, hogy már 50 éves

Az 1970-es évek a történelem megcáfolhatatlanul ikonikus korszaka volt. Ez az évtized adta nekünk a széles szárú farmert, a disco forradalmat és rengeteg olyan terméket, amelyek nyomot hagytak maguk után, és a mindennapi életünk szerves részévé váltak. Ezekből mutatjuk azokat, amelyek idén pont 50 évesek!


1. Post-it

Post-iteket ragaszt fel egy pap\u00edrra valaki

Fotó: Unsplash

1968-ban egy Spencer Silver nevű tudós véletlenül kifejlesztett egy olyan ragasztót, amely megtalálta az egyensúlyt, hogy elég gyenge legyen ahhoz, hogy a papírokat szakadás nélkül szétválassza, ugyanakkor elég erős legyen ahhoz, hogy egy további felületre is rátapadjon. Silver és cége azonban nem tudta kitalálni, hogyan lehetne a ragasztót praktikusan forgalomba hozni. Aztán 1974-ben egy Art Fry nevű férfi miközben a templomban énekelt, azon tűnődött, vajon van-e mód arra, hogy az énekeskönyvében hagyjon egy felragasztható könyvjelzőt anélkül, hogy az eltávolításkor megsérülne. Fry és Silver végül együtt feltalálta a mai Post-It-et.

​2. Rubik-kocka

Nem sok olyan termék van, amely egyszerre tanít és szórakoztat − de a Rubik-kocka, amelyet 1974-ben egy Rubik Ernő rejtvényrajongó fejlesztett ki, mindenképpen kivétel. A kezdetben „bűvös kockának" nevezett kockát olyan eszközként hozták forgalomba, amely segít a gyerekeknek megtanulni a háromdimenziós tárgyakat, de valójában nem erre a célra készült. Rubikot lenyűgözte a geometria, és kihívást szeretett volna teremteni önmagának. Ezzel rajongókat és a mai napig tartó örökséget teremtett.

​3. Vonalkód

vonalk\u00f3d \u00e9s leolvas\u00f3

Fotó: Shutterstock

Joe Woodland feltaláló a tengerparton pihenve találta ki a ma már vonalkódként ismert termék ötletét. Feljegyzett egy tervet a homokba, és tudta, hogy ez forradalmasíthatja a vásárlást. Miután számos kísérleten, és prototípuson ment keresztül, 1974-ben egy Troy nevű ohiói kisvárosban beolvasták az első UPC vonalkódot egy csomag Wrigley's Juicy Fruit rágógumin. Mára Woodland találmánya a világ vásárlási élményének szerves része lett − nem is beszélve a készletleltár megkönnyítéséről.

​4. Bailey's Irish Cream

Ha szereted a diós ír vagy más kávéalapú koktélt, valószínűleg kóstoltad már a Bailey's Irish Creamet. Ez a likőr azért ikonikus, mert az első volt a maga nemében, a tejszín gazdagságának és a whisky erőteljes ütésének meglepően finom kombinációja. Bár a tejszín alapú alkohol ma már meglehetősen elterjedt, 1974-ben még nem ez volt a helyzet.

​5. Skittles

Skittles

Fotó: Unsplash

A Skittles-t eredetileg 1974-ben találták fel az Egyesült Királyságban. A rajongók által kedvelt édesség eredetéről nem sok megerősített információ van − az igazság kimondása helyett a Skittles honlapja inkább egy vad történetet tartalmaz arról, hogy a szivárványos finomságok az űrből érkeztek.

​6. Modern zsírleszívás

Az első dokumentált eset, amikor valaki kozmetikai zsírleszívással próbálkozott, még 1921-ben történt, bár ez a módszer meglehetősen fájdalmas volt, és borzalmas eredményekkel járt. 1974-ben egy apa-fia duó bevetette az eljárás továbbfejlesztett változatát, amely a mai napig a modern zsírleszívási technikák alapja. Arpad és Giorgio Fischer szívási módszere sokkal jobb eredményeket hozott, mint a korábbi kísérletek, és bár ezt a technikát csak a külső comboknál alkalmazták, ma is ez az alapja ennek az esztétikai eljárásnak.

​7. Kinder Meglepetés tojások

Kinder Meglepet\u00e9s toj\u00e1s

Fotó: Unsplash

A tojás, amely 1974-ben debütált, csak egy a Kinder csokoládétermékek hatalmas választékából. Bár a Kinder Surprise kiváló ötlet, az Egyesült Államok kormányával igencsak rázós a viszonya. 1997-ben az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága (CPSC) betiltotta, mivel fulladásveszélyesnek ítélte. Európában azonban továbbra is nagy népszerűségnek örvend.

Forrás: Mentalfloss

Nyitókép: Shutterstock