A Tejútrendszer

Csillagászok felfedezték a Tejútrendszer szívét​

A Tejútrendszer keletkezése, valamint a 13 milliárd éves történelme egy izgalmas rejtélyként áll az emberiség előtt. Magyarázatokat a csillagok vizsgálatai adhatnak, most pedig egy kutatócsoport hosszas munkálatokat követően megtalálta a galaxis szívének tekinthető csillagpopulációt.


Azok a csillagok tartoznak egy populációba, melyeknek bizonyos tulajdonságai megegyeznek egymással. A szakértők ezeknek az égitesteknek a pályáját, valamint a kémiai összetételüket, vagyis a fémességüket veszik figyelembe. Tudni illik, az univerzum születése utáni első időszakban sok elem még egyáltalán nem létezett a világegyetemben, majd csak a csillagok keletkezése, valamint a kihunyásuk után terjedtek el olyan anyagok, mint például a vas.

Kezdetben csupán hidrogén és hélium volt, majd a folyamatoknak köszönhetően bővült a lista. Tehát minél több elem van egy csillagban, annál fiatalabbnak mondható. A legöregebb példányok fémessége nagyon ritkás. Szerencsére vannak olyan szerkezetek, melyek már ezt is képesek vizsgálni.

Az ESA Gaia űrobszervatórium már évek óta kering az űrben és méréseket végez a csillagok univerzumban elfoglalt helyzetéről. Ennek, valamint egyéb kémia sajátosságokat kutató vizsgálatoknak köszönhetően egy kutatócsoport olyan csillagpopulációra bukkant, mely már az előtt is létezett, hogy a Tejútrendszer megtelt volna csillagokkal.

Ez azt jelenti, hogy még az előtt keletkeztek az elemei, hogy 11 milliárd évvel ezelőtt a Tejút először ütközött más galaxisokkal. A felfedezés mögött álló csoport tagjai a Tejútrendszer szegény öreg szívének nevezték ezt a populációt, hiszen nagyon öregek, így fémben szegények is a csillagjai. A populáció a kutatók szerint protogalaxisok maradványai.

Ezek egykoron nem teljes értékű galaxisok voltak, hanem azok csírái. A Tejútrendszer gyermekkorában három vagy négy ilyen mag összecsomósodott, hogy megalkossák annak a magját, amelyből később a mi galaxisunk született. A szegény öreg szívről továbbá tudni érdemes, hogy nem protogalaxisok csillagjai voltak, hanem azok pusztulásakor a kibocsájtott anyagokból jöttek létre.

Ez a felfedezés még több kérdést vet fel a galaxisok keletkezésével kapcsolatban, így további kutatások szükségesek a témakörön belül.