ablak mellett ül egy nő a repülőn

Erre az egy dologra figyelj, ha az ablak mellett ülsz a repülőn

Az ablak mellé kaptál helyet a repülőn? Bármennyire is szereted innen bámulni a felhőket, érdemes egy dologra odafigyelned az út során.


A TikTok felhasználó FindingFiona egyik népszerű videójában a naptej viselésének fontosságát hangsúlyozza a repülőjáratokon, hivatkozva azokra a jelentésekre, amelyek szerint az emberek nagyobb magasságban az erősebb UV miatt nagyobb napkárosodást szenvednek. Ez kiemelten vonatkozik az ablaknál ülő utasokra.

A bőrgyógyászok szerint a TikToker állítása részben igaz.

A jó hír az, hogy a valódi kockázat azoknál, akik alkalmanként repülnek, valószínűleg alacsony

− mondta Dr. Elizabeth Jones, a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetemi Kórház bőrgyógyász adjunktusa.

Jones azonban megjegyezte, hogy a repülőszemélyzet tagjai és a pilóták esetében a kockázat magasabb, mivel ők sokkal jobban ki vannak téve az ultraibolya fénynek, tekintettel − különösen, ha a pilótafülkében ülnek − a szélvédő méretére.

egy l\u00e1ny az ablak mellett \u00fcl a rep\u00fcl\u0151n

Fotó: Shutterstock

Jones rámutatott egy 2015-ös tanulmányra, amely szerint a pilóták és a légiutas-kísérő személyzet körében a lakossághoz képest nagyjából kétszer gyakrabban fordul elő melanoma, a bőrrák egy ritkább, de súlyosabb formája. Tehát valóban van összefüggés a repülés és a napkárosodás között. Bőrgyógyászok véleményét gyűjtöttük össze, akik elmagyarázzák, mit kell tudnia a napkárosodás kockázatáról a magasságban.

Bár a repülőgépek ablakai az UVB-sugarak nagy részét blokkolják, de az összes UVA-sugarat nem. Az UVB sugarak okozzák a leégést és bőrrákot. Tehát még ha az ablaknál ülsz is, valószínűleg nem fogsz leégni a repülőút során, de ez nem jelenti azt, hogy más károsodás nem fordulhat elő. A repülőgépek ablakai nem tartják teljesen távol az UVA-sugarakat, amelyek „idő előtti öregedést, ráncokat okozhatnak, és végső soron a bőrrák kialakulásához is hozzájárulhatnak". A repülőgépen a naptej viselése megvédhet ezektől a káros sugaraktól.

Tehát kinek van szüksége naptejre a repülőn?

A rövid válasz: mindenkinek. Sőt, naptejet minden nap kellene viselnünk, függetlenül attól, hogy repülünk-e vagy sem. De bizonyos embereknek még inkább óvatosnak kell lenniük, például akinél fennáll a bőrrák kockázata. Ugyanez igaz a világos bőrűekre is, akik érzékenyebbek a napra, vagy akiket más egészségügyi állapotok tesznek érzékennyé a napsugárzásra, esetleg olyan gyógyszereket szednek, amelyek növelik a napérzékenységet.

Keresd a „széles spektrumú" krémeket, amely az UVA és az UVB sugarak ellen is véd. De a fizikai védelem is fontos − kalap, napvédő ruházat, napszemüveg viselése –, melyek az ultraibolya sugárzás ellen is védenek.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: HuffPost