Rovinj, Horvátország

A szív alakú európai félsziget, amit érdemes minél előbb meglátogatni

Akár a történelem, akár a gasztronómia megszállottjai vagyunk, az Adriai-tengerbe nyúló Isztriai-félszigetre a látogatás mihamarabb kötelező. Alábbi cikkünkben több olyan pontját is bemutatjuk röviden a horvát-szlovén régiónak, amelyek garantáltan azonnal meghozzák a kedvedet az utazáshoz.


Isztria nagyobbik fele Horvátország északi, míg kisebbik fele Szlovénia nyugati, tengerparti szakaszán található. Évente 4-5 millió turista látogat el a közel 3000 négyzetkilométeres régióba, amely számos izgalmas részletet rejt magában.

Pula

Pula

Fotó: Shutterstock

A félsziget bejárását talán egyből a legnagyobb településsel érdemes elkezdenünk.

A 3000 éves Pula Horvátország egyik legrégebbi városa, amely viharos történelmet tudhat magénak, így – ennek velejárójaként – számos történelmi látnivalót tekinthetünk meg itt.

Elég csak bejárnunk a város főterét és egyből jól visszaköszön, hogy a város hányféle hatalom alatt is állt. Felfedezhetünk itt egymás mellett velencei, olasz, osztrák és albán építészeti hatásokat egyaránt.

Továbbá kihagyhatatlan látnivaló a pulai aréna, amely a hatodik legnagyobb fennmaradt római kori amfiteátrum a világon.

Ezt is olvasd el! Ezek a legolcsóbb európai városlátogatások 2024-re

Lim-öböl

Lim-\u00f6b\u00f6l

Fotó: Shutterstock

A városi nyüzsgés után nézzük meg közelebbről az Isztria nyugati partján húzódó Lim-öblöt, amely híres osztrigafarmjairól. Hajókiránduláson és élményvacsorán is részt vehetünk itt, ahol tökéletesen megtapasztalhatjuk, milyen is, amikor a lehető legfrissebb tengeri ételeket kóstolhatjuk.

Rovinj

\u200bRovinj

Fotó: Shutterstock

Ha egy mesebeli élményt szereznénk magunknak, mindenképp ejtsük útba Rovinjt. A buja zöld tájak és kristálytiszta víz által körülvett nyüzsgő városi kikötő tele van helyi halászhajókkal és kanyargós, macskaköves sikátorokkal.

Az óvárosba a 17. századi boltíves Balbi városkapun keresztül léphetünk be, az utcák pedig hemzsegnek a számos – olasz hangulatot árasztó – kávézótól és étteremtől.

Motovun

„Város a hegyekben". Ezt jelenti Motovun neve, amely egy hegyoldalban fekvő, fallal körülvett történelmi település. Maga a környék messze földön ismert a szarvasgomba-vadászatról és borairól. Erre járva pedig – a lenyűgöző panoráma megcsodálása mellett – a Michelin-csillagos Zigante étteremben rengeteg szarvasgombás fogást próbálhatunk ki – kezdve a tradicionális főételektől egészen a fekete fagylaltig.


Forrás: Independent

Borítókép: Shutterstock