Lisszabonban limonádét egy turista lány, mellette ételekkel teli asztal

Megválasztották 2024 legolcsóbb  úti célját, és nem az, amire gondolnál

A várost régóta szeretik a turisták, de most még vonzóbbá lett, köszönhetően megfizethetőségének.


Mivel a megélhetési költségek a korábbinál is jobban sújtják a pénztárcákat, azok, akik megengedhetik maguknak a nyaralást, olyan helyeket keresnek, amelyek nem nullázzák le őket teljesen. Lisszabont pedig a jövő év egyik legolcsóbb úti céljának nevezték − egy korsó sör 2,50 fontnak (1100 forint) megfelelő összegbe kerül.

Egy kiadós vacsora az előrejelzések szerint 14 font (6000 forint) körüli összegbe kerül, egy csésze kávé pedig 1 font (440 forint) körüli összegbe kerül. Az évek során Lisszabon a legköltséghatékonyabb európai városlátogatási célpontnak bizonyult, megelőzve a hagyományos kelet-európai célpontokat.

lisszaboni k\u00fclt\u00e9ri \u00e9tterem a parton

Fotó: Getty Images

Az Ibériai-félsziget nyugati peremén fekvő város egyedülálló bájjal büszkélkedhet, amelyet színes negyedei, történelmi építészete és a Tejo folyóra néző festői kilátópontjai jellemeznek. A város időtlen vonzereje, barátságos helybéliek, valamint a hagyományok és a modernitás tökéletes keveréke teszi csábító úti céllá a változatos élményt kereső utazók számára.

​Mit kapunk a pénzünkért?

A történelmi Lisszabon felfedezéséhez érdemes felszállni a várost átszelő sárga villamosok egyikére.

Egy út körülbelül 1,42 fontba (630 forintba) kerül, vagy 5,47 fontba (2400 forintba) az egynapos bérlet. A további kényelem érdekében érdemes megfontolni a Lisboa Cardot, amelynek ára 24 órára körülbelül 18,07 font (8000 forint). Ez a kártya ingyenes utazást biztosít az egész városban, és ingyenes belépést 35 múzeumba, köztük a Nemzeti Cserépmúzeumba.

s\u00e1rga villamos Lisszabonban

Fotó: Getty Images

A városnak vannak kilátópontjai, köztük a Miradouro de Santa Luzia, ahol a mintás csempék varázsába feledkezhetünk, és árnyékot találhatunk a szőlőtőkék és a bougainvillea alatt. Egy másik csúcspont a Miradouro da Graça, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a naplementére, amelyhez ideális egy pohár fehér portói tonik.

Egyedülálló kilátásban gyönyörködhetünk, ha tiszta időben átutazuk Cais do Sodréból Cacilhasba a munkáskompon. Ott sétáljunk végig a folyóparton, hogy elérjük a Ponto Final nevű vízparti éttermet. A városban érdemes a templomokat is felfedezni, a kis csempekápolnáktól kezdve az Igreja de São Roque pazar elefántcsont- és aranybelsőjéig − és a legjobb az egészben, hogy mindegyikbe ingyenes a belépés.

Forrás: Express

Nyitókép: Getty Images