egy szerelmespár ül összeölelkezve egy babzsákon

Tartós szerelem vagy fellángolás? Ez különbözteti meg az agyadban őket

Biztos te is hallottál már róla, hogy szerelem esetén mennyi vegyi anyag szabadul fel az agyban és ilyenkor kevésbé valószínű, hogy racionális döntéseket hozol. De mi a helyzet mindazzal, ami e kettő között történik? Hogy többet tudjunk meg arról, mi történik az agyunkkal, amikor szerelmesek leszünk, szakértői segítséget kértünk.


Dr. Brian Tierney, PhD, szomatikus pszichológus és Dr. Sanam Hafeez, Psy.D, neuropszichoglogológus osztotta meg, hogy mennyi minden megy végbe az agyunkban, amikor szerelmesek leszünk.

Hafeez elmagyarázza, hogy a szerelemben érintett agyi régiók az amygdala, a hipotalamusz, a nucleus accumbens és a prefrontális kéreg.

Az amygdala az érzelmek feldolgozásának központjaként szolgál, a félelemtől az örömig. Részvétele kiterjed a szerelemre jellemző érzelmi reakciókra, mint például a vonzalom és a kötődés.

A hipotalamusz felelős az olyan alapvető testi funkciók szabályozásáért, mint az éhség és a szomjúság, és az olyan kötődési hormonok felszabadulását is irányítja, mint az oxitocin és a vazopresszin. Az oxitocin és a vazopresszin a szex, a szoptatás és a szülés során szabadul fel.

A nucleus accumbens az agy jutalmazási rendszerének kulcsfontosságú eleme. Ez váltja ki az öröm és a megerősítés érzését, különösen a romantikus szerelem és a kötődés élménye során.

A prefrontáliskéreg a magasabb kognitív funkciókban, köztük a döntéshozatalban és a szociális viselkedésben betöltött szerepéről ismert. A szerelemben a prefrontális kéreg a szociális jelzések feldolgozásával és az érzelmek kezelésével irányítja a romantikus kapcsolatok kialakulását és fenntartását.

Tierney megosztja, hogy ő kétféle szerelemben szeret gondolkodni: a csokoládé- és a zabpehelyszerelemben.

A zabpehelyszerelem az a fajta szerelem, amely kiállja az idő próbáját és a kapcsolatok hullámvölgyeit. Ezt egy erőteljes kémiai koktél hajtja, amely a hosszú távú kötődések kialakításában részt vevő neurális hálózatokon keresztül kering. A csokoládé szerelem ezzel szemben általában kevésbé fenntartható. Olyan vegyi anyagok rövid távú hullámzásával jár az agyban, amelyek a romantikus és szexuális szerelemmel kapcsolatos emberi narratívákban látott idealizáló képekkel párosulnak

– mondja Tierney.

​Mi történik az agyadban, amikor szerelmes leszel?

egy n\u0151 \u00e9s egy f\u00e9rfi szerelmesen n\u00e9zik egym\u00e1st fekve

Fotó. Unsplash

Aktiválódnak az agy bizonyos részei: Az agy kötődéssel kapcsolatos területei, például az amygdala és a hipotalamusz, aktívabbá válnak amikor szerelmes leszel. Ez megerősíti a partneredhez való érzelmi kötődésedet, és erősíti a vágyadat, hogy közel legyél hozzá.

Fokozottabb összpontosítás a partneredre: Gondolj azokra az időkre, amikor szerelmes voltál. Az agyad valószínűleg a partneredet helyezi előtérbe, igaz? Ez fokozott figyelmet, fokozott empátiát és a partnered megértésére és támogatására irányuló vágyat eredményezhet.

Az agy a hipotalamuszból vazopressint szabadít fel: Mint korábban említettük, a vazopresszint az oxitocin mellett a hipotalamusz szabadítja fel. Tierney szerint „a vazopresszin mindenféle dolgot csinál, a vízvisszatartás kezelésétől kezdve a vérnyomás modulálásán át a szociális viselkedés irányításáig”.

A kockázat és a jutalom megváltozott érzékelése: A szerelem furcsa dolgokra készteti az embereket. Befolyásolhatja, hogy az agyunk hogyan értékeli a kockázatokat és a jutalmakat. Lehet, hogy hajlandóbb leszel kockázatot vállalni vagy áldozatokat hozni a kapcsolatod érdekében, mivel a szerelem érzékelt jutalmai felülmúlják a lehetséges hátrányokat.

​Miben különbözik a hosszú távú szerelem az agyban az újonnan kialakult szerelemtől?

Beszéljünk a rajongásról a szerelemmel szemben. A hosszú távú kötődéshez oxitocin és agyi opioidok, valamint prolaktin és más jó közérzetet keltő molekulák, például a dopamin is hozzájárulnak. Ezek a molekulák stimulálódnak, amikor szerelmesek vagyunk, és elsődleges mozgatórugói mind a gondoskodó érzéseknek az idő múlásával, mind a kötődéssel kapcsolatos neurális hálózatok kialakulásának. Ezek az érzések az új fellángolásoknál mások. Itt a vágy inkább a nemzésről szól, bár közös kémiai anyagot használ a kötődésgondozási rendszerrel, az oxitocint.

A fellángolás vagy az új szerelem korai szakaszában az agyban a jutalmazáshoz és az élvezethez kapcsolódó neurotranszmitterek, például a dopamin és a noradrenalin megugrik, ami az eufória intenzív érzéséhez és a kapcsolat folytatására irányuló fokozott motivációhoz vezet. Ebben a fázisban a jutalom feldolgozásában szerepet játszó agyi régiók, mint például a nucleus accumbens, rendkívül aktívak, és hozzájárulnak a fellángolással járó intenzív örömhöz és vágyhoz.

Ahogy azonban a kapcsolat a hosszú távú szerelem felé halad, a kötődéssel kapcsolatos agyi régiók, például a hipotalamusz és a prefrontális kéreg egyes részei aktiválódnak. Ezek a régiók támogatják a biztonság, a bizalom és az érzelmi intimitás érzését, elősegítve a partnerek közötti mélyebb kapcsolatot.

Forrás: PureWow

Nyitókép: Unsplash