Illusztráció az Orion űrkapszuláról

A NASA szerint jövőre már legénységgel indulhat az Artemis-misszió a Holdra

A NASA holdmissziója a következő szegmensbe léphet, miután tavaly sikeresen visszatért az Artemis I. A következő évek célja, hogy legénységet szállító űrhajóval újra emberek lépjenek a Hold felszínére. Ekkor indulhat el a következő küldetés.


Az Artemis-missziók első szegmensében a szakértők még egy legénység nélküli űrhajót küldtek ki csillagközi útjára. A kilövés után megkerülte a Holdat, majd visszatért a Földre. Ez azért volt egy lényeges szakasz, hogy a csillagkutatók meggyőződjenek a szerkezet biztonságosságáról. Mint kiderült, kifizetődött az elővigyázatosság.

Bár az Artemis-küldetésekhez használt Orion kapszula hőpajzsát arra tervezték, hogy kibírja a légkörben keletkező extra nyomást és a zuhanás miatti forróságot, mégis akadtak problémák. A leégett anyagok mennyisége meglepte a mérnököket, de így már tudják, milyen akadályokat kell kiküszöbölni a folytatás előtt.

A következő években a NASA tervei szerint egy legénységgel indított kilövés következik. A továbbiakban az első női és az első színes bőrű asztronauta is Hold felszínére léphet majd, ahol a kicsivel távolabbi jövőben már egy élet fenntartására alkalmas kutatóbázist akarnak létesíteni.

A tervek részleteiről egy korábbi cikkünkben tudsz bővebben olvasni.

A napokban az űrügynökség képviselői elmondták, hogy 2024 novemberét tűzték ki célul az Artemis II indításának. Természetesen ezt nem szabad készpénznek venni. A hasonló tervek gyakran heteket, vagy akár hónapokat is csúsznak a felmerülő problémák vagy külső tényezők — például az időjárás — miatt.

Egy kis videós ismertető az Artemis-misszióról:

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism