A Jóbarátok sorozatának jelenete

Hány barátra van pontosan szükségünk?

Hány barátra van szüksége pontosan egy embernek? Van-e tökéletes szám, vagy mindenkinél személyiségfüggő, hogy mennyi a barátok száma?


A Real Housewives of New York egykori háziasszonya, Ramona Singer azt állította, hogy neki 50 közeli barátnője van. De igaz lehet ez? Kinek van 50 közeli barátja? Ha csak a születésnapokat számoljuk az évben, amire illik elmennünk, az is kész anyagi csődöt jelentene. És akkor még nem számoltuk bele az esküvőket, lánybúcsúkat, babaváró bulikat és egyéb nyalánkságokat, amikre egy barátnak illene megjelennie és ajándékot is adnia.

Persze a nulla barát egyértelműen kevés. Na de 50? Az túl sok. De akkor mi a tökéletes szám? Hány barátja legyen egy embernek?

A brit antropológust, Robin Dunbart munkái során főként ez a kérdés foglalkoztatta. A tudós szociális agy hipotézise szerint az embereknek van egy felső határa a stabil kapcsolatok számának, amelyet kényelmesen fenn tudnak tartani.

Ez is érdekelhet:

3 mód, hogy felnőttként is megtartsd a barátaidat

A „Dunbar-szám” néven ismert legfelső határ a 150: 5 legeslegközelebbi barátok száma, 15 a jó barátoké, 50 a jó ismerősöké és így tovább. Tehát legfeljebb 150 olyan ember lehet az életünkben, akikkel ha összefutnánk egy véletlenszerű helyen, egyértelműen odamennénk hozzájuk beszélgetni. A „Facebook-barátok” nem számítanak.

Ez egyben azonban egy kognitív kihívás is, hiszen több embert kell számontartanunk és időt fordítanunk rájuk. A kapcsolatainkba fektetett idő és energia arányos a kapcsolataink minőségével is. Tehát ha minőségi kapcsolatokat szeretnénk az életünkben, akkor törekedjünk a kevesebbre. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet sok barátunk, akikkel jól érezzük magunkat egy-egy péntek este, de nem ők fognak átjönni hozzánk hajnali egy órakor, ha sírunk a pasink miatt.

Nyitókép: Getty