Vilmos és Katalin

A királyi család bizarr szabályai még a vécére járásra is kiterjednek

A királyi család tagjainak meglehetősen szigorú és szerteágazó szabályrendszert kell betartaniuk, főleg a nyilvános megmutatkozásaikkor.


Bár azt gondolnánk, hogy vannak dolgok, amelyeket nem kell magyarázni, a bizarr szabálykönyv még arra is kiterjed, hogy a királyi családtagoknak hogyan kell jelezniük, ha étkezés közben vécére kell menniük.

Az OK! szerint a királyi családtagoknak nem szabad hangosan bejelenteniük, hogy „el kell ugranom a mosdóba", hanem inkább a szerényebb „elnézést" szóval kell jelezniük, és hagyniuk kell, hogy az étkezőtársaik kitöltsék az általuk hagyott űrt.

Továbbá, ha még nem fejezték be az evést, akkor elvárják tőlük, hogy „a kést és a villát keresztben hagyják a tányérjukon, ferdén, úgy, hogy a nyelük a jobb alsó sarokban pihen".

A királyi szabálykönyv nagy részét az a kérdés teszi ki, hogy milyen ételeket, mikor és hogyan kell fogyasztaniuk. Van például egy nagyon furcsa szabályuk arra vonatkozóan, hogy milyen formájú ételeket szabad enni.

A királyi család tagjai soha nem esznek szögletes szendvicset, mert a hagyomány szerint, aki hegyes szélű étellel kínálja őket, az megpróbálja megdönteni Anglia trónját

− árulta el nemrég Graham Newbould, a korábbi királyi séf.

Katalin \u00e9s Vilmos

Fotó: Profimedia

De azért vannak ennél ésszerűbb étkezési szabályok is, mint például a tengeri ételek kerülése, nehogy ételmérgezést kapjanak, és a csípős ételektől, például a fokhagymától való tartózkodás, hogy ne legyen büdös a leheletük, amikor egy diplomatákkal teli szobában beszélgetnek.

Más, nem az élelemmel kapcsolatos, hasonlóan bizarr szabályok közé tartozik az, hogy a királyi család nőtagjai nem hajthatják le a fejüket, amikor lefelé mennek a lépcsőn, ehelyett az állukat a földdel párhuzamosan kell tartaniuk − ami egyenesen veszélyesnek tűnik.

Szerencsére azonban a királyi családok fiatalabb generációi egyre inkább megszegik azokat a szabályokat, amelyeket már nem tartanak hasznosnak. Katalin hercegné és MeghanMarkle például köztudottan elrugaszkodtak a királyi családok által jellemzően kedvelt semleges körömlakkszínektől.

A walesi hercegné arról is ismert, hogy szelfizik a királyi rajongókkal, és kedvenc ételeit is elárulta.


Forrás: Marie Claire UK

Nyitókép: Profimedia