karoly herceg, camilla, II. Erzsebet

Rendkívüli bejelentéssel intézte el Camilla jövőjét a jubileumát ünneplő II. Erzsébet

Meglepő döntés: eddig úgy volt, hogy szóba sem kerülhet, hogy Károly herceg második feleségét, a nem túl közkedvelt Camilla felvehesse majd a királyné címet, II. Erzsébet mai döntése azonban felülírta ezt.

Épp a napokban írtunk arról, hogy Katalin hercegné Vilmos trónra lépésekor miért viselheti majd a királyné (queen consort) címet, ezzel ellentétben Fülöp herceg, II. Erzsébet tavaly elhunyt férje miért nem kaphatta meg ennek férfiváltozatát, a king consortot.

Ekkor még úgy volt, hogy a Kensington-palota 2005-ös bejelentése van érvényben továbbra is, azaz hogy Erzsébet majdani halála után amikor fia, Károly trónra lép, felesége, Camilla cornwalli hercegnő csupán a princess consort címet viselheti majd, tehát nem válik belőle királyné. Tökéletesen racionális döntésnek tűnt, tekintve, hogy milyen különösen indult a hercegi pár kapcsolata: a pletykák szerint Károly mindig is Camillát szerette, még akkor is, amikor elvette Dianát, sőt a házasság után is szeretők maradtak. Azt Diana hivatalosan is kirobbantotta a botrányt a híres nyilatkozatával, amikor egy interjúban elmondta, ebben a házasságban mindig is hárman voltak – ez vezetett oda, hogy végre engedélyt kaptak a királynőtől, hogy elváljanak hivatalosan is Károllyal.

Diana halála körül Camilla közte volt Anglia leggyűlöltebb nőinek, és rengeteg kritikát kapott Károly, amiért végül elvette feleségül korábbi szeretőjét. Még akkor is, ha ezzel az udvar rideg szabályai ellenére is az igaz szerelem győzött, és sokan inkább sajnálták Károlyt, hogy mindez csak középkorú éveire sikerült. De nem volt nehéz megérteni, hogy nem erőltették az udvarnál sem, hogy az alattvalóknak egyszer majd egy nem túl közkedvelt nőt kelljen Queen Camillának szólítaniuk.

Egészen eddig!

70. évforduló

Ma ünnepli II. Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulóját, bár a hivatalos ünnepséget majd csak hónapokkal később tartják, nem gondolja ugyanis illendőnek, hogy trónra kerülésének okát, azaz édesapja halálának évfordulóját ünnepelje. A 95 éves uralkodó ebből az alkalomból egy beszédet is tartott, amelyben mindenki meglepetésére bejelentette, hogy azt szeretné, Károly királyi címével együtt Camilla is megkapja majd a királynéi titulust, ha eljön annak az ideje.

A királyi kommentátorok szerint ez azt jelenti, hogy a hercegi pár bukkanókkal tarkított kapcsolata végre elnyerte a királynő elfogadásának végső pecsétjét.

Nyitókép: GettyImages