A Nemzetközi Űrállomás

Ez volt az első civil űrutazás legrosszabb része — még a kapitány is undorodik

Már négy hónap telt el azóta, hogy a SpaceX civil utazókat juttatott a világűrbe. A bámulatos kilátás mellett voltak nehézségek is az első úton, amely egyben a program próbakilövése is volt. Ezúttal a turistákat segítő ex-űrhajós vallott az út legnehezebb részéről.


A visszatérésük óta a négy gazdag vállalkozónak és az őket segítő nyugdíjas NASA-űrhajósnak bőven volt idejük megemészteni a történteket. Az egyszeri és leírhatatlan tapasztalat mellett konkrét véleményt tudtak most már formálni, többek között a SpaceX Crew Dragon űrhajójának előnyeiről és hátrányairól is.

A Futurism cikkéből kiderült, hogy a társaságot Michael López-Alegría asztronauta segítette a küldetés során. A kapitány nemrégiben Twitter-posztban számolt be az első útjuk legkülönlegesebb szegmenséről, majd a legundorítóbb tapasztalatukról is.

„Az Axiom-1 legjobb és legrosszabb része? A legjobb hallgatni, ahogy a legénység tagjai először látják a Földet. A legrosszabb a mosdó volt. Nem meglepő, hiszen mindig a fürdőszoba az"

— olvashatjuk az űrhajós posztjában. López-Alegríaról érdemes tudni, hogy jelenleg ő tartja a legtöbb űrsétát teljesítő amerikai rekordját.

A nyilatkozatok szerint a fedélzeten volt egy cső, amely a vizeletet egy tartályba juttatta volna. Ez a szerkezet sajnálatos módon eltört a fent töltött idő alatt, a folyadék pedig szétfröccsent az űrhajó padlólemezei alatti területen.

A SpaceX állításai alapján ezt a mechnaizmust azóta áttervezték, így a jövő űrhajósainak már nem kell tartaniuk egy hasonló szerencsétlenségtől.

A pillanat, amikor a civil űrutazók a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére léptek:

A Crew Dragon fedélzetén található mosdóhelyiségek egyébként nem sokban különböznek a Nemzetközi Űrállomáson használható berendezésektől. Az asztronautáknak ott egy tölcsérbe kell végezniük a dolgukat, amely egy ventilátor segítségével egy tartájba vezeti a hulladékot.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a NASA szigorú szabályokat hozott a jövőbeli civil űrutazásokkal kapcsolatban. A követelmények között szerepel, hogy legalább egy nyugdíjazott űrhajósnak mindig jelen kell lennie a fedélzeten, hogy garantálni tudják a lehető legnagyobb biztonságot.

Nyitókép: Shutterstock