Két fekete macska egymás mellett

Rájöhettek a rejtélyes déjà vu érzés lehetséges magyarázatára

Volt már olyan érzésed, mintha az adott pillanatot már átélted volna? Ezt déjà vunek nevezik, és hosszú évek óta okoz fejtörést a filozófusoknak, neurológusoknak és az íróknak. Számos feljegyzés született már róla, de csak most jutott el odáig, hogy hitelesnek tűnő, tudományos magyarázata legyen.


Az 1800-as évek végétől kezdve több elmélet is született ezzel a furcsa érzéssel kapcsolatban. Sokan úgy gondolták, hogy talán mentális zavarok vagy esetleg valamilyen agyi probléma okozza, mások egy átmeneti fennakadásra gyanakodtak az emberi memória normális működése közben.

Egy Alan Brown nevű tudós az ezredforduló környékén áttekintett mindent, amit addig feljegyeztek a témában.

Kutatása során elsősorban paranormális jellegű magyarázatokra bukkant. Ezek természetfeletti dolgokhoz kapcsolódtak, például előző életből visszasejlő emlékképekre. Szerencsére viszont olyan tanulmányokat is talált, melyekben hétköznapi embereket kérdeztek az élményeikről, általuk pedig számos következtetést le tudott szűrni.

Egyrészről megállapította, hogy az emberek nagyjából kétharmada tapasztal déjà vut élete során, illetve azt is, hogy a leggyakoribb kiváltó ok az az aktuális jelenet vagy a helyszín, utánuk pedig — a ScienceAlert cikkében leírtak alapján — a társaságban lévő személyek következnek.

Brown átfogó kutatása a témát a köznyelv és a tudományos élet lényeges részévé tette. Ez természetesen annak is köszönhető, hogy az írásai egy olyan szaklapban jelentek meg, melyet a tudós közösség általában olvasott, illetve egy nekik szóló könyvben is helyet kapott. Munkája több kutatás és elmélet alapjául szolgált.

Egy kis videós ismertető a déjà vuről:

Egy új tanulmány most egy közel százéves hipotézist vizsgált, miszerint akkor jelentkezik déjà vu érzés, ha az aktuális jelenet és egy fel nem idézett emlék között térbeli hasonlóság van az emlékezetben. Ennek értelmében a véjà vu élményének hátterében az állhat, hogy a helyszín — beleértve a bútorok elhelyezését és a térben található tárgyak pozícióját — ugyanolyan elrendezésű, mint egy másik, ahol a múltban már jártunk, viszont azt nem tudjuk ténylegesen felidézni.

A kutatócsoport az elmélet bizonyításához a virtuális valóságot vette igénybe, hogy az alanyokat adott jelenetekben tudják elhelyezni. Így manipulálhatták a környezetet, valamint olyan helyszíneket mutathattak a résztvevőknek, melyek legalább egy kicsit hasonlítottak egy korábbira. Ahogy arra számítottak, az emberek túlnyomó része valóban déjà vut élt át az egymáshoz hasonlító terekben.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a térbeli hasonlóság az egyetlen magyarázat. További kutatások szükségesek a témában.